Valet 2014: En kort analys från Chefredaktören

14991066559_647f58b604_o

Ungefär klockan 20:00 igår kväll stod det mer eller mindre klart att svenska folket har sagt sitt, Sverige byter regering och Stefan Löfven blir statsminister. Men det är inte utan en rejäl låda frågetecken att räta ut som Socialdemokraterna idag på allvar börjar förbereda sig på att återfå regeringsmakten.

Med Sverigedemokraterna som tredje största parti och Miljöpartiet som ett parti där framgångarna var marginella och långt under det förväntade så väntas regeringsbildningen bli både långdragen och svår, samtidigt som det finns en tidsram att hålla.

Alliansen förlorade inte bara regeringsmakten utan Fredrik Reinfeldt valde att till våren kliva åt sidan som ledare för Nya Moderaterna. På samma gång förlorar Kristdemokraterna sitt inflytande inom vård och omsorg, där flera ledande politiker däribland partiledare och socialminister Göran Hägglund och första vice ordförande, barn- och äldreminister Maria Larsson nu tvingas lämna över till nya förmågor.

Hur detta kommer att påverka frågor inom vård och omsorg återstår att se. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som i någon mån förutspås bli de blivande samverkande regeringspartierna, har under valkampanjen haft blandade åsikter på området där särskilt vissa frågor har skilt sig markant. Kommunalt skiljer sig resultaten något åt även om mindre partier som Feministiskt initiativ på olika håll rönt större framgång än i riksdagsvalet. Även Sverigedemokraterna har på vissa platser fått oväntat starkt stöd och många kommuner har även de en osäker tid framför sig.

Att Socialdemokraterna vann regeringsmakten men inte fick majoritet i riksdagen kommer naturligtvis påverka många av de beslut som rör Sveriges styre, däribland även vård och omsorg. Vilken roll övriga partier kommer att spela är än så länge höljt i dunkel och Stefan Löfven står nu inför rejäla utmaningar och förhandlingar som ska mynna ut i en ny regering och en ny budget.

Såhär på morgonen direkt efter valet är det därför naturligt att det finns fler frågor än svar och förhoppningen är att vi inom en snar framtid får de svar alla väntar på. Vilka som får vilken roll inom vård och omsorg är oklart och vilken riktning den svenska vården och omsorgen kommer att ta osäkert. Förhoppningsvis hittar man en gemensam form som gynnar såväl patienter som personal, boende som anhörigvårdare med flera.

Osäkerhet i just vård- och omsorgsfrågor tenderar att göra väljarna oroliga och det här valet har inte varit något undantag. Socialförsäkringar som privata vårdalternativ har diskuterats flitigt och framöver får vi se hur den nya regeringen nu tacklar stora utmaningar som massiva pensionsavgångar och en ökande äldre befolkning balanserat med en fungerande budget. Frågor som rör familj, folkhälsa och en sundare livsstil kommer även de vara viktiga för att hålla nere folksjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Vad som idag står klart är att när svenska folket fått säga sitt så fick Alliansen underkänt, Socialdemokraterna och oppositionen nätt och jämt godkänt, Feministiskt initiativ hamnade under riksdagsspärren och Sverigedemokraterna fördubblade sitt resultat och blev därmed Sveriges tredje största parti.

Att Stefan Löfven och Socialdemokraterna efter en tuff valrörelse har en ännu tuffare tid framför sig är nog bara att konstatera.

Anders Åker,
chefredaktör Doktorn.com & Tidningen Doktorn

Hur nöjd är du med valresultatet? Gå in och rösta här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.