Fredagsinspiration: Så dricker du kaffe rätt & veckans recept

shutterstock_178789394

Tidigare i bloggen har vi tipsat om hur du får en skön tupplur men visste du att vårt älskade kaffe faktiskt kan göra tuppluren ännu bättre? Dessutom, tips på hur du dricker kaffe ”rätt” och som alltid, veckans recept – mums!

Adenosin är en kemisk substans som orsakar dåsighet och som samlas i hjärnan när du börjar känna dig sömnig men som minskar när du väl somnat. Adenosin och koffein tävlar enligt amerikanska forskare med varandra i hjärnan och detta kan u utnyttja genom att tajma ditt koffeindrickande. Enligt professor David Dinges vid Universtity of Pennsylvania kan du genom den tajmingen dra större fördelar av din tupplur.

Tajmningen går ut på att koffeinet kickar in först efter 30 minuter, tar du då en tupplur på 20 minuter kommer du, när du fått sova en stund, att få störst effekt av koffeinet efter din tupplur samtidigt som koffeinet sparrat adenosinet att hjälpa dig bli sömnig snabbare redan innan tuppluren. Så, tajma ditt kaffedrickande nästa gång du tar din tupplur och se om det ger effekt!

shutterstock_123979243

Appropå just kaffe så har sajten Buzzfeed listat fem ”rätta” sätt att dricka sitt kaffe som vi tänkte passade bra att dela med sig av – några är särskilt smarta och sådana tips som vi själva kanske inte hade tänkt på. Vill du läsa mer om hälsoeffekterna av koffein kan du göra det i den här intressanta artikeln.

Frys in kaffet

Har du kaffe som är över? Istället för att hälla bort det, häll det överblivna kaffet i en isbitshållare och frys in det. När du är sugen på en islatte tar du bara fram antalet isbitar du behöver och häller på mjölk!

Salta kaffet

Ibland uppfattas kaffet som bittert. Genom att använda salt blockerar du dina smaklökar från de bittra molekylerna – så nästa gång du tycker kaffet är bittert, strö över lite salt.

Naturliga smaktillsatser

Skippa sockret och använd naturliga smaktillsatser, kanelstänger och rivna färska apelsinskal kommer att ge din kaffestund en helt ny dimension!

Mjölkskum

Istället för att hälla kall mjölk direkt i ditt kaffe, gör mjölkskum som du stoppar i mikron i ungefär 30 sekunder. Ta ut det och lägg det på toppen av ditt kaffe med en sked och din kaffeupplevelse kommer att bli betydligt mer angenäm och kaffet håller sig varmare.

Tidskoll 

En av de vanligaste orsakerna till att kaffe inte smakar gott är att det är gammalt. Om du använder en kaffeapparat eller liknande hemma och/eller på din arbetsplats, använd post it-lappar eller liknande för att göra en notering om när kaffet kokades, blir det för gammalt – gör nytt helt enkelt!

Kaffe kanske kan vara en god idé till söndagens valvaka. Du glömmer väl inte att gå till vallokalen och rösta? Och du, det går bra att rösta blankt – hellre rösta blankt än inte alls. Behöver du mer information om valet kan du besöka Valmyndighetens hemsida här.

Med det sagt tänkte vi passa på att önska trevlig helg, på måndag vet vi förmodligen valresultaten vilket ska bli spännande. Vi ses då!

Trevlig helg önskar
Redaktionen

Veckans recept: Gluten- och laktosfri bovetegröt

Gröt är på modet igen så vad passar bättre än en god och glutenfri gröt med bovete, linfrön, solrosfrön och härlig doft av kanel.

Enkel att blanda och koka ihop. Toppa med hallon, skivad banan eller om du föredrar något helt annat. Servera med mjölk – eller sojamjölk för en mjölkfri gröt. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s