Voff – läshund, så funkar det!

shutterstock_91120700

Läshund, är det en ny hundras med förkärlek för litteratur kanske. Inte riktigt men inte helt långt ifrån heller, vi berättar mer om läshunden.

Att hundar kan tränas till att nosa sig till sjukdomar eller guida människor genom vardagen är ju inte helt obekant men hundar även kan locka fram läslusten. För barn som har svårt att koncentrera sig och inte vill läsa högt inför andra kan kontakten med en ”läshund” etablera ett fysiskt lugn genom hormonet oxytocin.

På Biblioteken i Ulricehamn och Falköping har hunden Cocos ett eget arbetsrum där åtta barn i veckan under hösten kommer att läsa för Cocos. Matte till Cocos är hundförare Agneta Sagebrand och hon säger till Metro att fördelarna med att ha en hund som lyssnare är att den inte dömer eller rättar om barnen stakar sig.

Läshunden kan även användas som mellanled i det pedagogiska arbetet, som exempel kan barnet få förklara för hunden varför vissa saker sker i boken. På så vis kan man, utan att direkt fråga barnet och utsätta barnet för press, ta reda på om barnet har förstått innebörden i en bok.

Ludvig läser för läshunden Cocos i Ulricehamns bibliotek. Matte/hundföraren Agneta Sagebrand lyssnar också. (Foto: Expressen.se)

För att bli läshund går hunden igenom ett lämplighetstest. Hunden ska bland annat vara lugn tillsammans med barn kombinerat med att man lär hunden att lyssna på barn, följa barnens fingrar i en bok, sätta en tass på sidan för att bekräfta vad barnet pekar på.

Hur mysigt är inte det med en fyrbent läskompis? Ett spännande initiativ tycker vi på Redaktionen som önskar Agneta Sagebrand och Cocos lycka till och hoppas att många osäkra barn hittar lugnet i läsandet och känner sig tryggare under hösten!

Källa: Metro.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.