Därför häller kändisarna en hink iskallt vatten över sig själva!

MLB: New York Yankees at Baltimore Orioles

Runt om på nätet sprids nu filmer på olika kändisar som glatt (nåja) häller en hink vatten över sig. Varför kanske du undrar? Jo, det är faktiskt för en god sak! Vi berättar mer i bloggen och delar dessutom med oss av några superkändisar som antagit utmaningen!

Vi börjar från början… Pete Frates, tidigare lagkapten för Boston Colleges basebollag diagnostiserades med amytrofisk lateralskleros (ALS) för två år sedan. ALS är en beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar. och gemensamt för alla typer av ALS är att de är fortskridande, bryter ned det motoriska nervsystemet, försvagar musklerna och är obotlig. Som en grej i samband med sjukdomen utmanade Peter Frates andra att antingen hälla en hink isvatten över sig och donera 10 dollar eller ”fega ur” och donera 100 dollar till ALS-forskningen. Dessutom ska man utmana minst tre andra att göra detsamma, alltså ”ishinken” och/eller donera till välgörenhet inom ett dygn.

Idén har spridit sig som en löpeld genom sociala medier och alla från Oprah Winfrey till popstjärnan Lady Gaga och mångmiljardärer som Bill Gates och Mark Zuckerberg har antagit utmaningen. Även om det kan ses som något av en gimmick har fenomenet samlat in enorma summor till inte bara ALS-forskningen (som under sommaren har dragit in bidrag motsvarande 91 miljoner kronor (!)) utan även andra former av välgörenhet har fått ta del av den populära utmaningen. Peter Frates och hans familj tycker att det forskas för lite om ALS och botemedel (ALS är en obotlig sjukdom) och därför kom initiativet med insamlingen till skott.

I Sverige har ett antal kända personer drabbats av ALS där Rapports omtyckta nyhetsankare Ulla-Carin Lindquist kanske är en av de mer bekanta. I dokumentären ”Min kamp mot tiden” fick vi inte bara följa Ulla-Carin Lindquist under den sista tiden i livet utan hon satte även fokus på ALS, ALS-forskning och livet med ALS. Under den här perioden skrev hon även boken ”Ro utan åror”. Dokumentären är mycket sevärd och finns här på SVT Play.

Redaktionen tycker att det är ett häftigt sätt att sätta en sjukdom på agendan och även om det är en gimmick så har den givit resultat och bidrag till forskningen vilket förhoppningsvis i slutänden kan leda till något riktigt bra.

Du som vill kan anta utmaningen och hälla en hink isvatten över dig, utmana tre av dina vänner att göra detsamma eller skänka pengar direkt till Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning (läs mer här). Eller så gör du som president Obama, hoppa över hinken och gå direkt på donationerna…

Nedan kan du se ett antal kända personer anta utmaningen! 

Fakta ALS

ALS angriper de motoriska nervcellerna, det vill säga de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklernas rörelser. Själva sjukdomen påverkar alltså enbart motoriska nervceller och inte förståndet eller medvetandet i sig.

Vanliga första symtom

  • Svaghet i tungan, en hand, en arm eller ett ben
  • Svaghet och/eller muskelförtvining i ena benet eller höften
  • Dålig balans
  • Svårighet att sätta nyckel i lås eller tvätta håret
  • Svaghet i ansikts- mun- eller halsmuskulaturen
  • Känsla av orkeslöshet och andfåddhet
  • Ryggvärk/svårt att hålla upp ryggen

Läs mer om ALS här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.