Koka kaffet och ta fram kakorna – så blir du fikavärd redan idag!

shutterstock_187326821

Äldrekontakt är en ideell förening som underlättar för äldre att träffa nya vänner och upprätthålla vänskap på äldre dagar. Nu kan du hjälpa till då man söker volontärer som bland annat vill bli fikavärdar! 

Många äldre känner sig ensamma och Äldrekontakts modell bygger på att skapa regelbundna fikaträffar för att såväl öka livskvaliteten som förbättra hälsan hos äldre.

Det bygger på en brittisk modell som inte bara pekade på hälsofördelar utan även gav äldre en möjlighet att få träffas i grupp och lära känna andra i samma situation.

Fikavärd – så funkar det

Som fikavärd ger du en grupp äldre människor tillfälle att lära känna varandra över en fika. Du erbjuder ett varmt välkomnande och en enkel eftermiddagsfika i två timmar till uppskattningsvis sex äldre gäster och två volontärchaufförer som skjutsar dem. Träffarna hålls på datum som passar dig och din insats blir att bjuda samma grupp äldre på fika två söndagar under ett år. Du bestämmer själv vad du vill bjuda på.

Du kan även ställa upp som chaufför. Som chaufför hjälper du till att skjutsa 2-3 av våra äldre gäster så att de kan delta på fikaträffen. Du erbjuder en stödjande arm och en liten pratstund på vägen dit och fikar sedan tillsammans hemma hos fikavärden. Du har körkort och tillgång till bil. De äldre som ingår i våra grupper kan ibland ha lite svårigheter att ta sig ut på egen hand, då erbjuder chauffören en trygghet som gör att de kan ta sig till fikaträffen utan att oroa sig.

Här på Äldrekontakts hemsida kan du läsa mer om de olika uppdragen och även anmäla dig direkt

Annika Sillian är volontär och som svar på frågan vad hon gillar mest med Äldrekontakts koncept svarar Annika ”att de äldre får komma hem till människor, till deras hem, och inte till en institution. Jag tror många uppskattar att få träffas på en naturlig plats, och inte en som påminner om vad som eventuellt komma skall.” Frida Axelsson, även hon volontär, citeras på hemsidan och Frida säger att hon ”gillar enkelheten med Äldrekontakt. Det är aldrig några konstigheter och det finns alltid en hjälpande hand om man behöver. Dessutom är alla alltid så glada och positiva.

Vi tycker det här är ett fantastiskt bra initiativ eftersom vi på Redaktionen tidigare har skrivit om just depression och ensamhet hos äldre och vet att gemenskap och sociala aktiviteter förbättrar hälsa och livskvalitet för äldre – så vi säger att för dig som är intresserad, gå in direkt på hemsidan och anmäl dig – du kan få vänner, och minnen, för livet!

Ps! Du kan även skänka ett bidrag via hemsidan Äldrekontakt.se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.