Fredagsinspiration: Doga – yoga för dig och din hund & veckans recept!

shutterstock_59879350

En av de senaste träningstrenderna hjälper inte bara husse och matte utan även hunden att förbättra mental och fysisk styrka och samtidigt ge avslappning och en stärkt relation mellan hund och hundägare. Testa doga redan idag! 

Doga är den senaste i raden av många trender inom livsstil och hälsa, nämligen yoga för dig och din hund. Tillsammans tränar man styrka, smidighet och avkoppling och det har blivit alltmer populärt. Doga går ut på att du tillsammans med hunden når harmoni genom att använda dig av meditation, mjuk massage och stretching. Tanken är att du och din hund fungerar som ”en enhet” och där du ömsom hjälper din hund med olika yogapositioner ömsom tar hjälp av hunden i din övning.

Som med många andra trender så är yoga kontroversiellt. Det har framförts kritik från yogautövare att yoga med hunden trivialiserar andligheten i yoga och att det blir en fluga istället där hunden stör deltagarnas koncentration och avslappning. I Storbritannien har välgörenhetsorganisationen Dogs Trust även gått ut med ett uttalande där man påpekar att hundar, till skillnad från människor, inte kan berätta när de har fått nog av doga. Därför menar man att om man över doga ofta och intensivt så bör det utföras under ledning av utbildade experter för att på så sätt undvika att ta i för mycket.

Dogaförespråkare har dock å sin sida påpekat andligheten i att man knyter band med andra varelser (människa-hund), stärker flockmentaliteten och intensifierar yogaritualen som sådan. Doga har blivit mer och mer populärt även i Sverige och du som är intresserad kan googla ”doga” och din hemort för att se om det finns några dogaklasser i din närhet. Vi på Redaktionen förespråkar alltid vikten av avslappning och inre lugn och ro för att på så sätt må bra inifrån och ut och kan vi dessutom inkludera ”människans bästa vän” så är det ju toppen. Berätta gärna för oss i kommentarerna eller på Facebook om du har provat doga, vad du tror om fenomenet och om du skulle kunna tänka dig att testa?

Dogaövning att göra hemma

Tidningen Land har gjort ett jättefint, roligt och lärorikt reportage om doga som du kan läsa här och i reportaget finns även två övningar som du kan testa hemma. En delar vi med oss av nedan, den andra hittar du på Tidningen Lands egen sida där artikeln finns! Under övningen/bilden finns även en kort film om doga (på engelska).

Buga fint

doga-065-1024x682

Håll en hand med godis på golvet framför hundens nos och dra den bort ifrån hunden, precis som när man ska lära hunden att ligga. Håll andra handen i ljumsken så att hunden inte sänker bakdelen. Håll lätt, det får inte bli obehagligt. Hundar lär sig ofta den här övningen ganska snabbt.Musklerna på baksidan av lår och rumpa sträcks ut och även ryggraden får en mjuk tänjning.

 

Med det sagt delar vi med oss av veckans recept, en hälsosmoothie som stärker benen – mums! Dessutom passar vi på att önska alla en ”glad Pride” då Pride-paraden äger rum under morgondagen (lördag). Vi på Redaktionen stödjer självklart kampen för alla människors lika värde och den pågående HBTQ-kampen som inte bara förs i Sverige utan även i länder som Ryssland, Uganda och Iran där följderna av att vara homo- bi- eller transsexuell är katastrofala med tortyr och mord och även en stor risk att bli förskjuten av familj, släkt och vänner. Något som tyvärr inte är helt ovanligt här hemma i Sverige heller.

Så, även om HBTQ-rörelsen har kommit en lång bit på vägen talar allt för att det är en lång väg kvar och därför sträcker vi på oss lite extra i morgon och stöttar Pride och Pride-paraden 2014!

Trevlig helg & trevlig Pride på er allihopa!

shutterstock_115334458

Veckans recept

Smoothie på päron, broccoli och kiwi

Det här är smoothien som är rik på kalcium och ger dig starka ben.
Kalcium bygger upp skelettet och är viktigt för att musklerna ska fungera normalt. Broccoli är en värdefull kalciumkälla, i broccoli finns även rikligt med folsyra, A-, C-, K-vitamin och fibrer. Den innehåller också en del vitamin B6, B1, B2, B3, E-vitamin, järn, kalium, magnesium och zink. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.