Fredagsinspiration: Så sover du gott i sommarhettan & fyra härliga sommarsallader!

shutterstock_63329302

Vår favorit när det gäller nattsömn, ”sovprofessorn” Torbjörn Åkerstedt har några konkreta tips när det gäller att få god nattsömn även under dessa heta dagar. 

Torbjörn Åkerstedt är en erkänd sömnforskare vars tips och tankar kring nattsömn vi gärna delar med oss av (tidigare tips från ”sovprofessorn” hittar du bland annat i artikeln,”Vad är sömn och vad gör den”).

Så vad har professorn att säga om sömn i heta sommarnatten…

5 tips till bättre sömn 

Öppna fönstret. Ha fönstret öppet och se gärna till att det blir korsdrag.

Använd fläkt. Att rikta en fläkt kan hjälpa dig att få ner temperaturen, det bästa är att ha runt 13-16 grader när du ska sova vilket kan vara svårt i värmen.

Mörklägg rummet. Ljus sätter fart på hjärnan och försvårar sömnen, se därför till att ha mörkt i sovrummet när du ska sova.

Ta en tupplur! Såvida du inte ska köra bil eller båt, hantera maskiner eller har annat behov av att ha fått en ordentlig nattsömn är det inte farligt att sova dåligt någon natt då och då. Komplettera istället din nattsömn med en tupplur på 10-15 minuter under dagen.

Kyl ner kroppen! Kallt vatten alternativt en sval dusch innan du ska sova hjälper till att kyla ner kroppen och hjärnan. En förutsättning för att sova bra är nämligen att din hjärna är sval.

Med det sagt delar vi med oss av veckans inte mindre än fyra recept och passar på att önska dig en härligt solig och skön helg (bli inte för varm bara) så ses vi igen på måndag.

Trevlig helg! 

Redaktionen

Fyra härliga sommarsallader!

Extra härlig sommarkänsla med fyra smarriga sommarsallader.

Tillgången på bär, frukt och grönsaker som vuxit alldeles runt knuten är som störst just nu vilket gör det perfekt för att laga till riktigt goda sallader. Här hittar du alla fyra recepten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.