Fredagsinspiration: Meditera mera – och veckans recept!

shutterstock_121255564

Visst kan alla meditera, det handlar bara om att testa sig fram och hitta din egen form av meditation. Vi tipsar om övningar som du kan göra för att hitta det där berömda inre lugnet.

Om du vill lära dig mer om meditation finns det dels appar för smarta telefoner men även kurser och böcker som kan hjälpa dig på vägen mot ditt inre lugn. Det finns en liten skillnad mellan det populära begreppet ”mindfulness” och meditation, så man ska inte blanda ihop dessa även om de i mångt och mycket handlar om det inre välbefinnandet.

Det bästa med meditation är att börja med små steg… Det viktigaste är att ta sig tid att stanna upp och sitta stilla, undgå att distraheras och verkligen fokusera. Testa dig fram!

9 goda råd om meditation

 1. Position – lär dig meditera genom att se till att din position är som den ska. För att säkra din mentala balans, så hitta balansen i kroppen först. Meditera därför sittande, med rak rygg.
 2. Ögonen – Meditation handlar om att hitta inre ro. Detta är svårt om du låter tankarna flyga runt när du försöker meditera. Lär dig meditera med ögonen halvt slutna, då detta minskar din mottaglighet för dagdrömmar.
 3. Fokus – När du mediterar, utgörs den viktigaste delen av meditation av att du fokuserar på den punkt du utsett till ditt fokusområde. Vi känner alla till känslan av att “köra på autopilot”, och när man kommer fram, kommer vi inte ihåg något av själva turen. Lär dig meditera för att vara mer närvarande i vardagen och mer fokuserad på livets gåvor.
 4. Andning – Lär dig meditera genom att fokusera på din andning. När du gör detta, ska du låta andningen sköta sig själv. Bara känn efter hur du andas när du mediterar.
 5. Tankar – En nybörjare kan i regel inte meditera utan att det då och då bryter igenom tankar i meditationen. När detta händer ska du bara flytta fokuset tillbaka till andningen, och släppa tankarna igen.
 6. Musik – Lär dig meditera utan att använda meditationsmusik. Det är bättre att ha det helt tyst, eller lyssna på en ljudfil med en lugnande röst, i stället för att försöka hitta frid i sinnet med musik som oftast är för stökig.
 7. Känslor– Meditation utföres bäst när du inte har huvudet fullt av känslor. Om du är emotionellt påverkad, till exempel arg, ledsen eller uppriven, är det svårt att lyckas med meditationen, eftersom du inte har samma möjlighet för att tömma ditt sinne på det sätt som är nödvändigt.
 8. Tiden – Lär att meditera genom att starta smått, och därefter långsamt öka längden på dina meditationssessioner. En bra startpunkt kan vara att börja med att meditera i omkring 10 minuter. Lär dig meditera rätt genom att långsamt öka den tid du lägger på din meditation.
 9. Placering – En idealisk placering för meditation, kan till exempel vara om du sitter vänd mot en hylla eller något där det står föremål som betyder något för dig. Ett stearinljus kan också användas till ditt “altare”. Lär dig meditera i fasta omgivningar, så är du bäst rustad till meditation.

Källa: Mindly.se

Här är 2 övningar att testa!

Meditationsövningarna nedan ska gärna göras med öppna ögon. Syftet är att lära sig att slappna av även när ögonen är öppna. Se till att du sitter bekvämt, med ryggen rak. Hitta en punkt att fokusera blicken på. Det kan vara ett levande ljus eller något annat lugnande. I bakgrunden kan du ha på lite meditationsmusik om du vill.

Börja gärna övningen med att gå igenom varje kroppsdel och få den att slappna av. Tänk i ord och pausa mellan varje tills du verkligen också kan slappna av: Fötterna och tårna slappnar av… låren och benen slappnar av… ryggen och magen slappnar av… andas lugnt… axlarna slappnar av… armarna, händerna och fingrarna slappnar av… jag släpper spänningarna i nacken… käkarna slappnar av och tungan vilar avslappnad i munnen… ögonen och pannan är avslappnade….

Fortsätt sedan med någon eller båda av dessa meditationsövningar:

 1. Tänk tyst för dig själv: Jag sitter i ett rum med två dörrar. Den ena dörren leder till det förflutna, till det som varit och alla minnen från mitt liv. Nu stänger jag den dörren. Den andra dörren leder till framtiden, mina tankar om denna och mina planer och drömmar. Nu stänger jag också den dörren. Och jag är här just nu. Jag vilar i nuet, i jaget, i det inre lugnet.
 2. Tänk i förväg ut en fridfull miljö där du trivs. Det kan vara en skog, ett berg, en gräsmatta eller en strand. Det kan vara en känd miljö som exempelvis ditt landställe eller en påhittad. Föreställ dig att du sätter dig där och bara är. Om störande tankar dyker upp, iaktta dem bara och låt dem sedan sakta försvinna. Bli inte upprörd över att du inte kan koncentrera dig, det är bara normalt. Försök bara att släppa de störande tankarna så snart de kommer. Avsluta med att tänka: Jag är en fridfull själ.

Meditationsövningarna behöver inte ta längre tid än en kvart, men du kan också sitta längre. Det är helt normalt att känna sig lite trött under eller efter meditationen. Det betyder bara att kroppen håller på att slappna av.

Källa: www.bkwsu.org/sweden

Med det sagt ger vi er veckans recept, en smarrig vegetarisk lasagne, och önskar er inte bara lycka till med mediterandet utan även en fantastiskt trevlig helg!

Trevlig helg!

Önskar Redaktionen

Vegetarisk lasagne

En vegetarisk lasagne kan smaka gott även för den som inte är vegetarian. 

Det här är en lättlagad vegetarisk lasange med en väl avvägd blandning av goda, gröna, ingredienser. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.