Ta en promenad – för hälsans skull!

shutterstock_125761721

Visste du att att det finns en metod som, om du genomför den varje dag, kan hjälpa dig gå ner i vikt? Vi tipsar om vad du kan göra för att må ännu bättre med hjälp av vardagsmotion!

Vardagsmotion är något vi ofta talar oss varma om och rapporter talar för att 30 minuters promenad/dag kan hjälpa dig gå ner över 7 kilo. Dessutom, som bonus, förbättrar du både allmänhälsan och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Enligt Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna så är en av de stora bovarna i (o)hälsodramat stillasittandet. Även om vi går på gym ett par gånger i veckan menar hon att många spenderar majoriteten av sin vakna tid sittandes stilla.

Till tidningen Expressen säger hon att man i en studie från USA mätte man hur mycket personer med stillasittande jobb rörde sig under dagen. De som rörde sig mest var i snitt fyra centimeter smalare runt midjan, hade lägre blodsocker och blodtryck, bättre blodfetter och lägre halt av inflammatoriska ämnen i kroppen. Nyckeln är att göra det enkelt för dig och samtidigt hitta en regelbundenhet i det du gör.Enligt Mai-Lis Hellénius är ”den bästa träningen är den som blir av, men den ska helst också vara allsidig med både kondition, styrka och flexibilitet”.

Oavsett vilken typ av jobb du har, eller om du är pensionär, så får vardagsmotion din kropp att må bra så här kommer några exempel på vardagsmotion:

Tips för vardagsmotion

 1. Stå upp och jobba. Ett höj- och sänkbart skrivbord är bra för hälsan. När du sitter ner förbränner du fem kalorier per timme utöver din basala energiförbrukning. Bara genom att stå upp i stället förbränner du 15 kalorier.
 2. Ta alltid trapporna. Gör det till en vana att strunta i att ta hissen eller rulltrappor. Sammanlagt blir det många extra steg per år som hjälper dig att hålla formen.
 3. Parkera längst bort på parkeringen, då får du en liten extra promenad.
 4. Ladda upp med promenadskor. Ha gärna flera par gympaskor, till exempel ett par på jobbet och ett par hemma. Då kan du alltid promenera när du känner för det.
 5. Res på dig och gå runt varje gång du pratar i telefon.
 6. Gå ut och ät lunch. Välj gärna ett ställe som ligger en bit bort så får du två små promenader.
 7. Ta bensträckare! Om du måste sitta länge, glöm inte att resa på dig ibland. Rör lite på dig och sträck ut kroppen. Eller gör sittgympa, det är enkla övningar som alla klarar av.
 8. Gå av bussen en eller flera hållplatser innan du egentligen ska gå av. Promenera sista biten.
 9. Cykla eller gå till och från jobbet.
 10. Ha promenadmöten. Det finns ingen oskriven lag som säger att man måste sitta ner bara för att man har ett möte. Det kan till och med bli bättre möten om ni samtidigt får frisk luft och motion.
 11. Använd en stegräknare och satsa på att komma upp i minst 10 000 steg per dag.

Att promenera hjälper dig inte bara att gå ner i vikt utan kan även stoppa viktuppgång, hjälpa till att sänka dina blodfetter och ge jämnare blodsockernivå. Dessutom kan koncentrationen, minnet och humöret förbättras och smärta och värk i axlar, nacke och rygg lindras.

Promenader kan även minskar inflammationer i kroppen och hjälpa till att minska risken för bland annat hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, osteoporos, cancer och demens.

Så, ta med dig en termos och ta en härlig promenad, för hälsans skull! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.