Fredagsinspiration: Mors dag på söndag – kom och köp så hyllar vi världens mammor!

mammor

Vi har de bästa förslagen på hur du kan hylla mammorna och samtidigt göra en god gärning! 

Mors dag har i media i år fått stå tillbaka för det stundande EU-valet. Med det inte sagt att vi ska glömma våra mammor och hylla hela världens alla mammor.

Visst är det trevligt med blommor och teckningar, men allt mer har mors dag kommit att bli en riktigt kommersiell karusell. När det begav sig handlade mors dag om att mammorna skulle få lägga fötterna på soffbordet och luta sig tillbaka en dag då mannen och barnen tog över hemmets sysslor. Vi har kommit en hyfsat lång väg sedan dess (även om många mammor fortfarande sköter majoriteten av markservicen), i alla fall i vårt land, och därför har många riktat blicken mot att ”ge”. Vilket självklart handeln jublar över.

Men, vi har förslag på några andra saker du kan ge – förutom blommor till mamma och frukost på sängen, och nu är du bara ett klick ifrån att köpa en present som gör skillnad!

7 mors dag tips som kan förändra livet

Barnfonden: Mama Kit till en kvinna i Uganda Att föda barn är förenat med stor fara för många kvinnor i världen. Varje dag dör 1 000 kvinnor i barnsäng. Ett av de länder där flest mödrar dör i samband med förlossning är Uganda. För att få föda på en klinik i Uganda måste den blivande mamman ha med sig ett så kallat Mama Kit. De som inte har råd att köpa ett kit tvingas föda hemma. Att föda hemma är riskfyllt och kan i värsta fall leda till att både barnet och mamman dör. Denna gåva ger en blivande mamma ett Mama Kit som innehåller plastlakan, rakblad, bomull, tvål, handskar, navelsträngstråd, handduk och hälsokort till barnet. Ett Mama Kit är alltså nyckeln in till kliniken och ökar avsevärt chansen för både mamman och barnet att överleva förlossningen. Dessutom minskar risken för att infektioner som till exempel HIV ska föras vidare från mamman till barnet.235 kronor per kit (köp här)

AMREF: Begagnad cykel Med en begagnad cykel kan en barnmorska snabbt ta sig till sin patient. Cykeln du köper blir tjänstefordon åt en barnmorska som kan ge vård åt cirka 500 mödrar varje år. 220 kronor per cykel (köp här) 

Läkarmissionen: Föda barn på sjukhus, Tanzania Nkingasjukhusets historia går tillbaka till 1930-talet och fick sjukhusstatus 1960. Verksamheten bedrivs i ett fattigt landsbygdsområde, Igunga distriktet i Tabora-regionen. Tanzania Sjukhuset har 200 sängplatser, och närmare 100 000 besök år varje år. Staten ger driftsbidrag till sjukhuset men det är inte tillräckligt för att få verksamheten självbärande. Här kommer Läkarmissionen och partnern PMU in i bilden som en av finansiärerna. Vården på sjukhuset anses vara av god kvalitet, men befolkningen i området är fattig och kan sällan betala för vården. Sängplatserna är ofta överbelagda. Ungefär 2 000 kvinnor får föda i en medicinsk och trygg miljö varje år. Ett ögonblick som kan rädda liv! En förlossning på Nkingasjukhuset kostar 215 kronor. 215 kronor per förlossning (köp här)

Unicef: Startpaket för sju mammor I många länder är det svårt för en nybliven mamma att ge sitt barn den trygghet och start i livet hon önskar. Med det här paketet ger du sju mammor chansen att ge sina barn en tryggare start i livet. Paketet innehåller: – 7 myggnät – 14 doser mässlingsvaccin – 21 doser poliovaccin – 14 doser stelkrampsvaccin. 246 kronor per paket (köp här)

Röda korset: Barnmorska i Somalia I ett land med en kraftigt eftersatt sjukvård och bland världens högsta mödra- och barndödlighet arbetar våra barnmorskor med att ge mammor och barn vård före, under och efter förlossningen. Vi gör detta genom säkra förlossningar, men också genom att ge mammorna vitamin A, järn och folsyra. I Somalia kostar våra barnmorskor 52 kronor per dag. Röda Korsets barnmorskor är en del av projektet Stöd till de mest utsatta i Somalia. Sätt hjälpen i rörelse. 52 kronor per dag, du kan själv välja antalet dagar (köp här)

SOS Barnbyar: Utbildning för barnbymammor i Kambodja Tack vare den här gåvan får fler föräldralösa och övergivna barn en mamma i våra barnbyar i Kambodja. I Kambodja har hundratusentals barn förlorat en eller båda sina föräldrar och tiotusentals barn lever på gatan. I våra barnbyar får de ett tryggt hem och en kärleksfull familj. De får någon som alltid finns där. Någon som leker, busar, tröstar och kramar. Mammorna är de verkliga hjältarna i våra barnbyar. De ägnar sina liv åt att ta hand om, och ge en trygg och kärleksfull uppväxt till barnen. Ge föräldralösa och övergivna barn i Kambodja en mamma på Mors dag. Din gåva går till SOS Barnbyars utbildningscenter för barnbymammor i Phnom Penh, Kambodja. Här får varje år hundratals mammor utbildning i föräldrakunskap, barns rättigheter, hushållsekonomi och matlagning. Allt för att kunna ge den kärlek, trygghet och omvårdnad som barn behöver. 250 kronor per utbildning (köp här)

De flesta av hjälp-butikerna har gåvobrev som du kan skicka till mamma, mormor, farmor eller den du vill fira på mors dag för att göra det extra festligt. Vill du skicka blommor så kan du göra det och samtidigt bidra till att göra en god gärning:

Vi hoppas att det här inlägget kan ge dig några tips inför mors dag. Och visst kan du fira och uppmärksamma mors dag även om du inte har någon mamma i din närmaste närhet, se bara alla våra fantastiska förslag på hur du kan göra livet bättre för mammor ute i världen!

Vi bidrar också med ett recept på en riktig klassiker, pannkakstårta, på LCHF-vis. Så, njut av det härliga vädret, låt väl smaka, glöm inte att rösta (för demokratin) och så firar vi alla världens mammor på söndag.

Grattis på mors dag alla världens mammor & trevlig helg!

Redaktionen

Pannkakstårta

Det här receptet innehåller färre kolhydrater och har en mer vuxen smak.

För gäster som tål en större mängd kolhydrater kan man fylla några lager med mosad banan som du blandar med lite vispad grädde.  Här hittar du hela receptet på Doktorn.com 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.