Fästinghalsband på ditt husdjur – tänk på det här!

shutterstock_63452089

Nu är fästingsäsongen i full gång och på marknaden finns det olika alternativ på hur du kan förhindra att de ”små otäckingarna” sätter sig på ditt husdjur. Men det finns några saker att tänka på!

Husdjur, som hundar och katter får ofta fästningar och för husdjur finns inget vaccin. Det gäller alltså att skydda djuren mot att bli bitna över huvud taget. Både för katt och hund finns preparat som säljs receptfritt som droppas på djurets hud. För hundar finns även fästinghalsband. Precis som för människor gäller det att hålla koll efter fästingar om man varit ute i högt gräs eller i skogen.

Det är viktigt att vara medveten om att medlen skiljer sig åt beroende på om det är hund eller katt som du har. Du ska inte köpa ett medel för katter och använda på hunden och tvärtom, det kan innebära direkt fara för ditt husdjur. Så om du ska köpa en produkt mot fästingar och har både hund och katt så köp respektive produkt till respektive typ av djur. Fråga på apoteket om du är osäker men ta för regel att aldrig använda samma medel på hund och katt!

Nyligen fälldes en reklamfilm för ett fästinghalsband (företaget kommer dock överklaga) för att man i filmen har en kort sekvens där ett barn klappar en hund. Eftersom halsbanden innehåller olika typer av kemikalier så är det direkt olämpligt att vara där och klappa, särskilt där själva halsbanden sitter och det var just det som filmen fälldes för då den enbart fick visa att ”barn kunde klappa hundar så länge det inte finns några bilder på barn som klappar hunden på huvudet eller halsen i närheten av halsbandet”. (IGM – Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman)

Såhär skriver Apoteket om halsbanden Seresto och Scalibur.

 • Förvara påsen med halsbandet i ytterförpackningen tills det används.
 • Som för alla veterinärmedicinska produkter, låt inte små barn, särskilt barn yngre än 2 år, leka med halsbandet eller stoppa det i munnen.
 • Husdjur som använder halsbandet bör inte tillåtas att sova i samma säng som sin ägare, speciellt inte barn.
 • Se till att små barn inte tillåts ha långvarig intensiv kontakt med en hund som bär halsbandet.
 • Personer med känd överkänslighet för innehållet i halsbandet skall undvika kontakt med halsbandet.
 • Släng omedelbart restmaterial eller avklippta delar av halsbandet (se avsnittet ”anvisning för korrekt administrering”).
 • Tvätta händerna med kallt vatten efter att halsbandet har satts på.
 • Även om normal kontakt med vatten inte minskar effekten hos halsbandet, bör halsbandet alltid tas av innan hunden skall simma eller bada, eftersom den aktiva substansen är skadlig för fisk och vattenlevande organismer. Hunden skall avhållas från bad under de första fem dagarna efter halsbandets applicering.

Särskilt punkten med att inte sova tillsammans med hunden (eller katten) kan ju vara svårt att förklara för barn och även vuxna kan ha svårt att ta till sig just det rådet för hur mysigt är det inte att ha sin hund eller katt i sängen. Är det så att man inte kan undvika det så kanske det är lika bra att se efter andra lösningar för att motverka fästingar.

De flesta apotek kan ge bra råd kring produkter som motverkar fästingar och även veterinärer kan ge dig råd. Inget medel är hundra procent säkert dock så vet du med dig att du bor eller befinner dig i ett fästingtätt område gör du bäst i att även fortsättningsvis kolla igenom pälsen på din hund eller katt för att se om det finns fästingar. Glöm inte heller att kontrollera dig själv!

Skyddar dig mot fästingar

 • Undvik högt gräs och buskar. Fästingar trivs nämligen som allra bäst i just buskar och högt gräs, om det dessutom är fuktigt väder så gäller det att vara extra försiktig, då fästingen blir som allra mest aktiv då.
 • Täck så mycket av kroppen du kan. Om du vet att du kommer vistas på platser där det är hög risk för fästingar så gör du bäst i att täcka så mycket av kroppen du kan. Bär långbyxor, och allra helst stövlar och långärmat. Att bära långärmat gäller speciellt barn, eftersom de gärna leker när de är ute i naturen.
 • Undersök dig så fort du kommer hem. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan den biter sig fast, så undersök dig alltid direkt när du kommit hem. Titta extra noga på ställen där huden är tunn; ljumskar, knäveck och navel.
 • Det bästa skyddet är att vaccinera sig. Den allra mest fruktade smittan som en fästing kan bära på är TBE-viruset, vilket om man smittas kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Tack och lov så går det att vaccinera sig mot viruset. Tänk på att vaccinet bör tas så tidigt innan fästingsäsongen börjar som möjligt, vilket vanligtvis är i slutet av april.
 • Ta bort fästingen så snabbt som möjligt om du blivit biten. Om du trots försiktighetsåtgärder upptäcker att du har fått en fästing på kroppen så är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. Ju längre fästingen får sitta fast desto större blir risken att fästingen överför bakterier.

Om du eller någon i din närhet (barn/vuxen) uppsöker sjukvård för något tillstånd ni inte känner igen/som kommit plötsligt, tänk på att uppge att ni använder fästingmedel på ert husdjur så kan man utesluta (eller konstatera) om det kan beror på fästingmedlet.

3 reaktioner på ”Fästinghalsband på ditt husdjur – tänk på det här!

 1. Pingback: Sommaren och fästingproblem - Lpk-pinscher.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.