Ställ dina frågor om inkontinens – få svar direkt!

shutterstock_172666607

Inkontinens är ett folkhälsoproblem och för att uppmärksamma inkontinens anordnas imorgon, tisdag den 6 maj, inkontinensdagen. Det är andra året i rad som man anordnar detta och bland annat kommer du att kunna direktchatta, även anonymt, om inkontinensproblem och överaktiv blåsa med en av Sveriges mest erfarna urologer.

För sju år sedan grundade Hillevi Caris Svensson, som jobbar aktivt mot inkontinens och med information gällande inkontinens och överaktiv blåsa, nätverket Kontinet. Idag är Kontinet Sveriges största nätverk för dig som besväras av inkontinens/överaktiv blåsa med över 2 900 medlemmar (medlemskapet är gratis). Det är Kontinet som är initiativtagare till Inkontinensdagen som infaller den 6 maj varje år.

Målet är att fler ska våga prata om att man kissar på sig och på så vis också få hjälp att göra något åt det . Inkontinens är ett problem som måste bekämpas. Och det går. Det finns allt från bra hjälpmedel till effektiva behandlingar mot inkontinens. Med rätt träning kan man också motverka urinläckage. ”Det ska vi sätta fokus på den 6 maj”, säger Hillevi Caris Svensson, som också kommer att leda webbsändningen och chatten med Elisabeth Farrelly. Elisabeth Farrelly är överläkare inom urologi på Södertälje sjukhos och specialistkunnig i urologi inom Stockholms läns landsting.

 

spola-logo

Såhär gör du för att ställa frågor:

  1. Gå in på www.inkontinensdagen.se imorgon, den 6:e maj
  2. Mellan 16:00 – 17:00 är chatten aktiv
  3. Du ställer frågor genom att logga in via ditt Facebookkonto
  4. För dig som vill vara anonym går det bra att mejla in frågorna i förväg, läs mer på www.inkontiensdagen.se
  5. Det händer kring inkontinensdagen den 6 maj Inkontinensdagen

I Umeå, Stockholm och Göte­ borg under maj–juni kommer de offentliga toaletterna att dekoreras inför dagen och med uppmaningen att »spola pinket«. Webben är fylld till bredden med alla tänkbara råd och tips för drabbade med olika typer av läckage.

I år bjuder också knip­proffset Susan Lanefelt på sina bästa kniptips, för att vi ska slippa drabbas av inkontinens. En rad andra aktiviteter kom­ mer också att genomföras både på webben och i sociala medier.

Vanliga symtom vid inkontinens

Överaktiv blåsa är ett medicinskt problem hos över 800 000 svenska kvinnor och män. De lever ett liv där de går med en ständig rädsla för att kissa på sig. Ibland har det gått så långt att de planerar sin dag efter sin blåsa.
Det finns några vanliga symtom som kännetecknar överaktiv blåsa:

• Täta toalettbesök, 8 eller fler per dygn, ofta kissnödig igen strax efter toalettbesök
• Trängningar – ett plötsligt och starkt behov av att kissa
• Trängningsinkontinens- svårkontrollerade trängningar, läckande urin innan man nått fram till toaletten

Vid överaktiv blåsa är det oftast de första två symtomen, täta toalettbesök och trängningar, som besvärar mest. Men en del personer har också problem med att kissa på sig. Läs mer om symtom och behandling här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.