Fredagsinspiration: Så solar vi säkert i vårsolen & veckans recept!

shutterstock_188256488

Efter vinterns mörker kommer så äntligen den efterlängtade vårsolen – men se upp, vår hy blir ovan med solen under vinterhalvåret så det gäller att inte glömma solkrämen även på vårkanten. För även om vårsolen inte är starkare än resten på året är det ändå viktigt att vara försiktig – vi ger dig några handfasta soltips här i bloggen!

Meteorologerna har redan bekräftat sommarvärme i södra delarna av landet och resten av Sverige kommer också få soliga dagar framöver. Men även om det kanske är kallare ute så bör du vara medveten om att vårsolens strålar tar – särskilt eftersom vi många gånger väljer den varmaste och starkast lysande tiden, mitt på dagen, att vara ute i solen. Vårsolen är inte starkare än sol någon annan gång på året, däremot är vår hud mer ovan vid solens strålar vilket innebär att du lättare kan bli bränd och din hud bli skadad.

Så solar du säkert i vårsolen

  • Använd solkräm och smörj in dig ordentligt på alla ställen där huden är bar.
  • Kläder är ett bra skydd mot solen, en t-shirt har solskyddsfaktor 7 medan ett par jeans har solskyddsfaktor 1500.
  • Glöm inte solglasögon, ett utmärkt skydd mot starka solstrålar som kan skada ditt ögas hornhinna. Solglasögon skyddar dessutom den tunnare huden vid ögonen.
  • Små barn under ett år ska bara vara i skuggan.
  • För barn, komplettera med en solskyddsfaktor runt 25-30 och smörj in ditt barn flera gånger om dagen.
  • Det allra bästa solskyddet för barn är kläder, solhatt och solglasögon.
  • Om du är gravid så kan du sola precis som innan, men var försiktig eftersom hudpigmentet förändras när du är gravid.

När du ska välja solskyddsfaktor kan du utgå från några viktiga punkter, vilken hudtyp har du, hur känslig vet du att din hud är för solens strålar, vilken ålder (vuxen/barn) och vilken tid på året. Nu på våren är huden mindre van vid starkt solljus och då är det bättre att börja med en högre solskyddsfaktor. Är du tveksam kan du ofta fråga på apotek som hjälper dig hitta rätt!

Barns hud är tunnare än vuxnas och därför bränner de sig lättare. Hälften av alla hudskador hos barn uppstår innan myndighetsdagen. Ett tips, passa på att leka, äta lunch eller vila i skuggan under de varmaste timmarna på dagen även nu på våren.

Det gäller även vuxna, om du är känslig eller känner att solen bränner så bör du bara sola korta stunder och undvik solen helt när den är som starkast mellan 11.00 -15.00.  Med det sagt ger vi er veckans recept och en önskan om att alla ska kunna i trygghet med den här kunskapen kunna njuta av vårsolen under helgen och vi vill passa på att önska er alla en härligt trevlig och solig helg!

Solig helg!

önskar Redaktionen

Vill du veta mer om hudcancer? Då kan du läsa den här artikeln och se bilder och exempel på melanom.

Skink- och champinjonpaj

Smakrik men nyttigare paj genom att byta ut några av ingredienserna till lättare produkter.

En god paj kan passa perfekt nu när man myser hemma och det här receptet är dessutom nyttigare! Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.