Visst finns vårkänslor!

shutterstock_112128914

Den härliga känslan av vår, går den att förklara vetenskapligt. Både ja och nej, framförallt finns det inte bara en förklaring utan flera.

Det är Tidningarnas Telegrambyrå (TT) som har frågar runt hos forskare om man vetenskapligt kan förklara känslan av lyckorus när våren kommer. Från olika håll kommer det olika, och lite lätt diffusa, förklaringar bakom vårkänslorna.

Såhär förklarar hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg några tänkbara orsaker bakom vårkänslorna:

  • Inlärt beteende. Det kan handla om erfarenhet och inlärda beteenden när det kommer till starkare, mer positiva känslor och solljus. Barn inte reagerar till exempel inte lika starkt på mer sol.
  • Dofter. Att doft- och känslocentret ligger nära varandra i hjärnan kan vara en bidragande orsak till att dofter av uteserveringar, grillos och jord som kommer farm under snön gör att vi minns hur härligt det var förra våren och sommaren. Det väcker starka känslominnen!
  • Ljuset. Eftersom ljus ökar utsöndringen av dopamin, som har med belöning och lustkänslor att göra, känner vi oss mer energiska och mottagliga för nya intryck när vi får mer ljus tillgodo.

Det kan alltså finnas olika, men fullt förklarliga, vetenskapliga skäl till att vi vill skutta fram genom livet när våren kommer. Vad är dina känslor på våren? Eller föredrar du kanske vintern? Rösta fram din favoritårstid nedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.