Fredagsinspiration: Det här är en bra frukost & veckans recept!

shutterstock_79259167

En bra frukost är inte bara en härlig start på dagen utan kan även hjälpa dig hålla igång, ge dig mer energi och även faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt. Vi serverar dig några råd till frukostbordet!

Att en del människor hoppar över frukosten och nöjer sig med en kopp kaffe på morgonen bara för att man tror att man kan gå ner i vikt är vägen till misslyckande, det säger Milton Stokes som är chefdietist vid St Barnabas sjukhus i New York City. Han menar att personer som hoppar över kalorier, oavsett om du tror att du får i dig mindre kalorier eller inte, framåt lunchtid istället får svält-känslor. Därför är det betydligt vanligare att personer som hoppar över frukosten ersätter frukostkalorierna med småätande och svullande på lunch och vid middag menar Milton Stokes.

Vid Center for Human Nutrition i Colorado kollade man närmare på en grupp framgångsrika ”bantare” som tillhörde det nationella viktkontrollsregistret. Det visade det sig att i den grupp som hade gått ner cirka 13 kilo och hållit den viktminskningen i upp till sex år och längre rapporterade 90% att de ätit frukost minst fem dagar i veckan.

Det ser forskarna som ett tecken på att börja dagen med frukost är en viktig del av strategin när du vill gå ner i vikt.

Annan forskning kring frukost

  • Analysresultat från mer än 2 000 kvinnor mellan 9-19 år och upptäckte att de som åt flingor regelbundet hade färre viktproblem än de som åt flingor mer oregelbundet.
  • Analysresultat från 4 200 vuxna visade att det var större sannolikhet att de som åt frukost mer regelbundet även ägnade sig åt träning oftare.

Att äta frukost, säger Elisabetta Politi vid Duke Diet & Fitness Center, kick-startar din matsmältning och när du inte frukost så är det egentligen en fasta på 15-20 timmar och du producerar inte tillräckligt med enzymer för att bryta ner fett och gå ner i vikt.

shutterstock_90375457

Det här är en bra frukost

Bröd, flingor och gryn. Bröd, flingor och gryn är kolhydratrika livsmedel och en bra energi- och kostfiberkälla. De innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Välj i första hand fullkornsbröd och grovt bröd som innehåller mer näring och kostfiber. Variera gärna mellan olika sorter.

Ät gärna en portion gryn/flingor varje dag. Flingor och müsli ger kolhydrater och fiber. Många fling- och müslisorter innehåller mycket fett och socker. Vill du undvika dessa kan du välja en sort som är märkt med nyckelhålet. Om du vill äta gröt finns det många olika sorters gryn att välja mellan, till exempel havregryn, rågflingor, risgryn och mannagryn.

Mjölk, fil och yoghurt. Mjölk, fil eller yoghurt är en viktig del i frukost och mellanmål. De är proteinrika och innehåller mycket kalcium, som är viktigt för skelettet. Vuxna behöver cirka 4-5 dl mjölk/filprodukter per dag. Välj gärna lättprodukter, eftersom du då minskar på det mättade fettet som inte är bra för hjärta och blodkärl. Ost innehåller också kalcium, men även mycket mättat fett. För kvinnor räcker det med två skivor ost per dag och för män med tre. För att det inte ska bli för mycket mättat fett bör osten vara mager (17 procent fett). Andra bra pålägg är till exempel makrill, sardiner, tonfisk, skinka, mager leverpastej, ägg och hummus (kikärtsröra).

Frukt och grönt. Frukt och grönsaker är bra till alla måltider. I frukt och grönt finns C-vitamin som hjälper kroppen att tillgodogöra sig järnet i maten. Två frukter om dagen är lagom. Frukt till mellanmål är ett bra tips. På smörgås kan det passa bra med lite sallad, paprika, tomat eller gurka. Avodado, skivad banan eller några äppelskivor kan också smaka gott.

Med det sagt tänkte vi dela med oss av veckans recept, önska er en härlig helg med massor av god frukost – mums!

Trevlig helg,
Redaktionen

Källa: WebMD, 1177

Hjärtvänlig yoghurttopping

Alla ingredienser är särskilt bra för hjärtat.

Fina fettsyror, mineraler, fibrer och antioxidanter. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.