Djurens hälsa – varning för livsfarliga russin!

shutterstock_150238016

När en av de tre redaktionshundarna igår fick i sig en större mängd russin var det bara att åka ilfart till veterinären. Vad många inte vet är nämligen att russin, och vindruvor, oavsett mängd är direkt livsfarligt för hundar och kräver omedelbar veterinärvård.

Redaktionshunden är nu tillbaka på kontoret och verkar må bra. Behandlingen bestod i att framkalla kräkningar och få ur russinen ur kroppen innan de tagits upp och riskerade att skada levern. Om din hund får i sig vindruvor och/eller russin kan det orsaka akut njursvikt hos hund. Det finns inga direkta samband mellan mängden vindruvor/russin och förgiftning vilket gör att du oavsett hur lite/mycket hunden har fått i sig bör kontakta veterinär. Det spelar inte heller någon roll om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Visas hundar är mer känsliga än andra men man vet idag inte vad det är för mekanism som ligger bakom den toxiska (giftiga) effekten. Däremot vet man att det är mycket farligt.

Om din hund drabbas av akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin krävs tidigt insatt behandling. Vanligtvis börjar man med att framkalla kräkning så snart som möjligt för att på så vis få upp druvorna/russinen. Detta är inget du ska göra hemma utan det sker hos veterinären därför är det viktigt att snabbt åka in till veterinären och väl där påkalla uppmärksamhet och berätta att det gäller förgiftning. Andra behandlingsmetoder är att upprepande ge medicinskt kol och om det är klarlagt (genom blodprov och njurprov) att det är akut njursvikt sätta in vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor.

Trots insatt behandling är dödligheten hög. Det bästa är att tidigt, genom att framkalla kräkning, få ur druvorna/russinen innan de hinner tas upp av hundens system.

Symtom

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Buksmärtor
  • Slöhet kommer som regel inom 6 timmar
  • Efter 1-3 dygn kan njurskador tillstöta som visar sig till exempel genom att hunden kissar dåligt eller inte alls.

Vid misstanke om förgiftning, oavsett substans, ska veterinär kontaktas omgående. Andra ämnen som är livsfarliga för hundar är choklad, xylitol (tuggimmi, godis, lättdrycker med mera)  och lök.

Källa: Agria Djurförsäkringar, Giftinformation.se

shutterstock_189683

Uppdatering: Russin och katter

Anna Olverling är legitimerad Veterinär på veterinaren.nu och svarar följande: ”Informationen om russin och vindruvors giftighet (när det gäller katter red. anm.) är förhållandevis sparsam. Man vet inte helt vilken dos som krävs för att skadorna ska uppstå och olika individer verkar vara olika känsliga. För hund kan dock låga nivåer såsom ge njurskador. Man misstänker att något ämne i skalen är involverat och även att det kan röra sig om sk. mycotoxiner. Det finns mycket lite information om katter och det skulle kunna tyda på att katter är mindre känsliga. Personligen tycker jag dock det är onödigt att ge katter russin och vindruvor, även om de skulle råka tycka att det smakade sött och gott.

3 reaktioner på ”Djurens hälsa – varning för livsfarliga russin!

      • Tack för ditt svar! Eftersom vi har en katt (Rasmus, brittisk korthår) som har speciella smakintressen kanske Doktorn kan fundera även över det här. Rasmus är vansinnigt förtjust i solrosfrö, som vi ger till fåglarna. Han står och krafsar oss på benen när vi fyller på i fågelbordet – till fåglarna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.