Fredagsinspiration: Därför fick hästen komma in på äldreboendet & veckans recept!

shutterstock_166281674

Att Pippi Långstrump lät sin häst lilla gubben sova inomhus kommer nog de flesta ihåg. På ett äldreboende Ärlinghemmet i Sigtuna tar man ”häst inomhus”-konceptet ett steg längre och låter vårdhästen Chivas helt enkelt komma in till de äldre.

De boende får både klappa och mysa med Chivas, en minishetlandsponny.  Till SVT Abc säger Elin Kallström på äldreboendet att ”vi gillar ju djur. Vi har höns på sommaren, vi har haft katt, hund, sköldpadda, får och kanin på besök. Många av våra boende har hållit på med hästar när de var unga, så då ville vi få hit en häst också”. Och eftersom de äldre inte kunde komma till Chivas fick Chivas komma till dom.

För sakens skull ska vi väl ändå nämna att initiativet inte bara fått ros, Astma- och allergiförbundet har i en kommentar via sin ordförande påtalat det viktiga i att såväl de boende som anhöriga ska kunna vistas på äldreboendet utan risk för allergi.

svtplay

Klicka på bilden för att se hela inslaget på SVT Play.

Vi kan hålla med Astma- och allergiförbundet i sak samtidigt som vi naturligtvis applåderar initiativet med ett mer kreativt äldreboende. Ärlinghemmet har till exempel inte bara djur och mötet på agendan utan när det kom snö häromveckan tog man helt enkelt in snön och hade snöbollskrig i hallen eftersom många av de äldre tyckte det var för kallt att gå ut. Inför OS ordnades rullatormaraton med diplom och prisutdelning och nu planeras raggarfest med allt från bilar till traktorer. Underbart!

Vi ser inte svårigheterna, vi ser möjligheterna” säger Elin Kallström och vi kan bara hålla med! Med det sagt ger vi er veckans recept och passar på att önska er en riktigt härlig helg. Har du några bra erfarenheter kring husdjur och välbefinnande? Dela gärna med dig på vår Facebooksida.

Trevlig helg!

Redaktionen

Ps! Vi förlänger tävlingen, vi vill ha fler härliga bidrag nämligen. Prenumerera på nyhetsbrevet (gratis och du kan när som helst avsluta) http://www.doktorn.com/nyhetsbrev, skicka in en kort motivering på vad man kan göra för hälsosamt tillsammans till fraga@doktorn.com Du kan vinna en årsprenumeration på Tidningen Doktorn och två specialdesignade hjärtepins signerade Lisa Larsson. Ds!

Mer läsning

Blåbärssoppa

Nyplockade blåbär eller frysta dito, båda ger en god soppa med lätt syrlighet från creme fraiche och en exotisk ton från kanel.

Passar perfekt i skidspåret och som mellanmål hemma. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.