Koppla upp dig och borsta tänderna – så borstar du rätt!

shutterstock_153328211

Världens första helt uppkopplade tandborste lanserades nyligen under hemelektronikmässan CES i Las Vegas. Är det något som du kan tänka dig att skaffa? Dessutom, 2-2-2 metoden som hjälper dig borsta tänderna mer effektivt!

Det är den franska tillverkaren Kolibree som under CES-mässan lanserade sin tandborste som man vill underlättar för dig att hålla efter din munhygien. Med tekniken kan du mäta hur frekvent du borstar dina tänder, hur lång tid du borstar och vilka ”zoner” som du borstar mest eller minst. När du kopplar upp din tandborste mot din smartphone eller surfplatta sammanställs statistiken och levereras till dig via en app som kan hålla ordning på dina tandborstningsrutiner. Du kan även koppla upp flera tandborstar vilket betyder att alla i familjen kan ha koll på tandborstningen.

Kolibree har även byggt in en belöningsfunktion som uppmuntrar stora som små att borsta tänderna frekvent och ordentligt. Appen finns till såväl Android (Google) som iOS (Apple) och kommer att lanseras någon gång under sommaren. Enligt rapporter var just uppkopplade produkter en stor trend under CES-mässan och redan idag finns det på marknaden tandborstar som hjälper dig borsta tänderna via en display (Bluetooth) – man ser nu att utvecklingen kring hälsoprodukter tar ett steg till nämligen att du själv ska kunna följa dina framsteg och utnyttja den informationen såväl själv som att ge informationen vidare till exempelvis tandläkare.

iphone +brush

För två år sedan kom en rapport (Göteborgs universitet) att nio av tio svenskar inte borstade tänderna på det mest effektiva sättet. Forskaren Pia Gabre vid Sahlgrenska akademin sa vid det tillfället att man ska använda 2-2-2 modellen som innebär:

  • 2 gånger om dagen: Borsta morgon och kväll.
  • 2 centimeter: Kläm ut två centimeter tandkräm.
  • 2 minuter: Borsta under två minuter.

Många tar för lite tandkräm eller sköljer bort den ur munhålan med vatten efter att ha borstat, vilket är fel. För att utrota karies är flour viktigare än hur du borstar. Vill man få bort plack, som leder till tandlossning, blir borstteknik, tandtråd och tandsticka av större betydelse” säger Pia Gabre i en intervju med Dagens Nyheter. Visst vill vi borsta tänderna rätt för alla minns vi väl Karius och Baktius, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.