Åtta faror för hunden i jul – var uppmärksam!

shutterstock_157815674

Många hundar är otroligt matglada och nosar gärna upp både ett och annat ätbart. Men julmat och julgodis som är gott för oss människor kan vara farligt för hunden.

Därför är det viktigt att absolut inte lämna julmaten framme obevakad och dessutom försöka att ligga steget före vovven och vovvens nos. Det gäller dessutom inte bara mat, hundar kan få i sig allt från små leksaker till kylarglykol. Med på listan finns dessutom faran med levande ljus som en hunds yviga svans lätt kan riva ner. Just levande ljus bör även du som har katter vara uppmärksam på då katter gärna hoppar upp på fönsterbrädor eller på hyllor och då riskerar att välta ljus som brinner!

Det vara extra svårt att få tag på en djurklinik under helgdagarna och om du reser bort, ta reda på vart närmsta djurklinik med akuttider finns om olyckan skulle vara framme. Agria en telefonveterinär som fram till 24:00 nås såväl vardag som helgdag på nummer 0900 – 100 51 61. Ett nummer värt att spara!

Åtta  julfaror för hunden

  1. Mörk choklad – Choklad innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden. Mörk choklad har hög halt av teobromin och redan små mängder kan vara livshotande.
  2. Julskinka – Hunden mår inte bra av fet och salt mat. Den kan i värsta fall bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspottskörteln
  3. Jäsande degar – Saffransdegar som slukas hela kan orsaka alkoholförgiftning.
  4. Russin & Nötter – Kan vara giftigt för vissa hundar och stora nötter med skal kan fastna i tarmen och orsaka stopp.
  5. Levande ljus – En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof.
  6. Kylarglykol – Är sött och hunden slickar gärna i sig vätskan. Redan små mängder är livsfarliga och misstänker du att hunden fått is ig glykol ska du genast ta hunden till veterinär.
  7. Paketsnören – Om hunden tuggar i sig snören, vilket är lätt hänt för en lekfull hund , kan det orsaka allvarliga och till och med livshotande skador i tarmkanalen.
  8. Julgranspynt – Välj djurvänligt pynt, krossade glaskulor kan ge elaka skärsår i trampdynorna.

Källa: Agria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.