Dra dit pepparn växer – för hälsans skull!

peppar

Peppar är inte bara en krydda, det är faktiskt ett samlingsnamn på flera kryddor som kan vara bra för din hälsa.

Det är Wellness som berättar om att pepparen har olika ”superegenskaper” för vår hälsa och det ligger säkert något i detta. Den peppar du förmodligen använder mest i köket kommer från pepparbuskens frukter. Beroende på när de skördas kan papparen gå under olika benämningar, till exempel är det grönpeppar när den är omogen och svartpeppar när frukterna blivit halvmogna. Helt mogna kallas det vitpeppar.

Wellness förklarar att det i traditionell folkmedicin använts peppar för att bland annat förbättra sexlivet, stärka hjärtat och allmänt vara bra för att ta hand om olika åkommor, något som dessvärre inte har gått att bevisa i modern forskning. Däremot forskas det mycket på vilken effekt piperin har på processer i våra kroppar. Piperin är det ämne som ger pepparen dess starka smak. Wellness listar några superegenskaper som pepparen sägs ha:

  • Högt kolesterol – svartpeppar har i studier visat sig kunna bidra till att sänka kolesterol­värdet i kroppen.
  • Lindrar hunger – mat som kryddats med rödpeppar har visat sig kunna lindra kommande hungerkänslor.
  • Räddar hjärnan – i vetenskapliga studier har piperin visat sig ha antidepressiva effekter. Nyligen publicerade ett amerikanskt forskarlag en artikel där de ser möjligheter att behandla också sjukdomen parkinson med piperin.

Så att dra dit pepparn växer – det kan vara bra för din hälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.