Fredagsinspiration: Årets julklapp & veckans recept!

shutterstock_108699353

Så, vad blev årets julklapp i år och hur kan du använda den på ett fiffigt vis om du nu tänker skaffa den – det är vad vi tipsar om den här fredagen.

Handelns utredningsinstitut (HUI) har än en gång utsett årets julklapp. I år har man enligt HUI tagit fasta på ”den kombinerade mat- och hälsotrenden där allt fler vill laga kvalitativ mat från grunden”. Årets julklapp speglar därför konsumenternas ökade hälsomedvetenhet likväl som den starka gör-det-själv-trenden inom mat och dryck. HUI menar att den ökade medvetenheten har också lett till att du söker mer kvalitativa eller mer hälsosamma alternativ när det gäller livsmedel. Man pekar även på en trend att svenskar idag vill undvika att stoppa i sig tillsatser och tillagar allt oftare själva för att slippa socker, olika E-nummer och annat oönskat.

Vi efterfrågar helt enkelt ”äkta vara” och det är vad årets julklapp ska återspegla, den ökade hälsomedvetenheten och gör-det-självtrenden inom mat och dryck, i alla fall om vi får tro HUI. Så vad blev det? Råsaftcentrifugen.

topp.png_300_316

Och vad sjutton är en råsaftcentrifug undrar kanske du. En råsaftcentrifug hjälper till att pressa frukt och grönsaker, separerar näringskoncentratet från fibrerna och ger en mycket koncentrerad hälsodryck fylld med näringsämnen. Hur du kombinerar dina ingredienser för att få ut en hälsodryck som passar din smak är valfritt och valmöjligheterna oändliga. Du bör dock tänka på att det bästa är att göra juice av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten.

Några frukter och grönsaker som passar bra att pressa i råsaftcentrifugen:

 • morot
 • äpplen
 • selleri
 • rödbetor
 • spenat
 • rädisor
 • groddar
 • maskrosblad
 • grönkål
 • gurka
 • koriander
 • ingefära
 • ananas

Tips när du gör egen juice hemma

 1. Skaffa en råsaftcentrifug som är kraftfull och enkel att göra ren.
 2. Skölj grönsakerna ordentligt.
 3. Skala citrusfrukter och ta bort kärnorna från frukten.
 4. Ta bort blasten på morötter och rabarber. Av de flesta andra rotfrukter, som t.ex. rödbetor, kan man även göra juice av blasten.
 5. Skär frukt och grönsaker i bitar innan du gör juice av dem.
 6. Juice ska helst drickas färsk inom en timmes tid. Den kan lagras i kylskåp i 24 timmar i tillbringare eller glasburk med lock men förlorar näring hela tiden.

Det går att göra juice och smoothies även i mixer eller med stavmixer men det speciella med just råsaftcentrifugen är att den skiljer ut fibrerna och gör det mer lättdrucket. Är det här något du tänker skaffa? Det är i vilket fall inte helt fel att få i sig frukt och grönt med mycket näringsämnen såhär års!

Nu över till veckans recept och så önskar vi i god ordning som varje fredag våra vänner och de som ni känner en riktigt härlig helg!

Hälsningar Redaktionen www.doktorn.com & www.huden.se

Källa: Kurera

Mustig höstgryta

När man blir sugen på ett långkok är den här grytan en favorit.

Ett tips är att röra ihop lingonsylt med en liten skvätt konjak och servera till. Hela receptet hittar du här på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.