Fredagsinspiration: 18-årsgräns för godis, fredagsmystips & veckans recept!

Byt ut chipsen mot frukt och grönt - endast fantasin sätter gränser!

Byt ut chipsen mot frukt och grönt – endast fantasin sätter gränser!

Vi har tidigare nämnt att vi vill ta tillbaka begreppet ”fredagsmys” från diverse snackstillverkare eftersom fredagsmys inte alls behöver vara synonymt med chips, popcorn, ostkrokar med mera. Men, vad säger ni om att införa en 18-årsgräns för godis?

Det har pratats om ”fettskatt” och ”sockerskatt” men när allt kommer omkring så är väl frågan egentligen om inte vi kan utöva självbehärskning när det kommer till det lite mer onyttiga i livet. I vilket fall är just den diskussionen något ett godisföretag har tagit fasta på i den här videon som vi på Redaktionen tycker är riktigt skoj:

Man tillät helt sonika ingen under 18 år att köpa godis en tisdag utan får vackert vänta till lördag. Videon må vara gjord med glimten i ögat men sätter ändå fingret på något som är högaktuellt.

Statens folkhälsoinstitutet släppte tidigare i november siffror som visade att 49 procent (!) av alla svenskar är överviktiga. Sedan 80-talet har svensken i genomsnitt blivit fem kilo tyngre. Så, att bara äta godis på lördagar kanske inte är en så dum idé? 

Begrepp som ”unna sig” och ”fredagsmys” behöver inte relatera till godis, snacks eller för den delen överdriven konsumtion av alkohol (600 000 svenskar har ett riskbruk av alkohol). Därför tänkte vi passa på att tipsa om några goda alternativ till den där chipspåsen. Här kommer Redaktionens fredagsmystips:

shutterstock_110404187

  • Hemmagjorda chips!

Du skivar sötpotatis i en matberedare, sedan penslar du skivorna med olivolja och kryddar med din favoritkrydda, till exempel chili och citronpeppar. Sätt ugnen på 225 grader, sätt in dina chips på bakplåtspapper. Efter cirka 8 – 10 minuter vänder du chipsen penslar du på ett nytt lager av olivolja och kryddor på andra sidan. Riktigt gott!

  • Bär i massor!

Bär är både gott och nyttigt och finns ofta till bra pris i frysdisken. Inte riktigt samma som färska men det fungerar utmärkt! Var generös, se till att det finns många olika sorter så kanske alla i familjen får sin personliga favorit.  Köp olika sorters bär och lägg i varierande skålar. Eller varför inte plocka ihop en egen delikatesstallrik till matchen, lite ost (helst inte alltför fet) i små bitar tillsammans med paprika, oliver och päron. Gör en härlig tallrik till varje person – det är inte bara gott utan väldigt mysigt och ger kroppen bra förutsättningar.

  • Grönsaksstavar!

Ofta mycket uppskattad hos de yngre. Grönsaksstavar av gurka, morötter, blomkål och andra rotfrukter är utmärkt som tillbehör i tevesoffan, särskilt i kombination med en, eller flera, hemmagjorda dippsåser.

  • Egen dippsås!

Använd crème fraîche som bas och tillsätt vad du själv tycker är riktigt gott. Kanske en het röra med tabasco och hackad persilja som är perfekt att ha till gurkstavar eller en lite snällare röra med lime, paprika och hackade oliver. Din fantasi sätter gränser, pröva dig fram i köket och gör gärna flera olika men i mindre mängd.

  • Mixa egen dricka!

Har du en mixer kan du göra både goda juicer som barnen kommer att älska och dricka till dig själv (ja, du får självklart ta ett glas vin också om du är i tillåten ålder). Ta din mixer och lägga i isbitar, bär i olika smaker och vatten. Sedan mixar jag det och det blir riktigt goda törstläckande drinkar. Ha i lite mynta och citron och häll i höga glas – kan inte bli godare. Har du en sodastreamer och gillar bubbelvatten går det bra att ha i det. Ett extra festligt tips är bubbelvatten, tranbär, lime och krossad is. Häll upp detta i ett högt fint glas, det ser ut som champagne och smakar riktigt gott!

Tänk inte ”jag får inte”, tänk ”jag kan”! Det blir lätt en diskussion om att man inte får äta vissa saker, att ”nu tar vi bort det här och det där”. Tänk istället att du kan äta någonting annat, att ni gemensamt går och handlar och funderar. Har ni i familjen gjort det en gång så har ni ju vanan inne. Istället för att plocka de där två extra stora chipspåsarna där priset är nedsatt, snurra ett varv kring frysdiskarna och fruktdisken och se vad det finns för alternativ – ett resultat som Redaktionen själva kan gå i god för är att du inte alls känner dig lika däst om du tänker till kring vad du äter för snacks i samband med fredagsmyset. Och det är en riktigt skön känsla!

Så, med det sagt över till veckans recept. En smarrig laxrätt för dig som vill äta något riktigt gott till middag. Lax är rikt på Omega 3 så det är inte bara välsmakande utan också nyttigt. Vi önskar er en trevlig helg!

Hälsningar,
Redaktionen

Källa fredagsmystips: Mia Ånemyr/Levdittliv.se

Citronglaze på lax med spenat- och saffransröra

Grillad lax med syrlig glaze och servera med en fräsch röra och kokt potatis.

Kan tillagas i grillpanna eller ugn. Här hittar du hela receptet på Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.