Timothy Archibald – autism fångat på bild!

autistic_son_9

Timothy Archibald är inte bara fotograf utan även pappa till Elijah. För att förstå Elijah, som har autism, och hans värld började Timothy Archibald fotografera sonen när Elijah var fem år. 

För att förstå och acceptera sonens ibland ”irriterande” vanor och ritualer beslöt sig Timothy Archibald att använda kameran. Med tiden blev Elijah själv mer och mer involverad i själva arbetet med fotograferingen och har med tiden själv börjat ta egna bilder. Fotografierna blev till ett eget språk mellan pappa och son där de kan kommunicera även utan ord.

I en intervju förklarar Timothy Archibald att projektet som går under namnet ”Echolilia: Sometimes I wonder” hjälpt honom att förstå inte bara sonens situation utan även sin egen roll som pappa. Framförallt säger han att projektet genom bilderna har fått honom att se sonens vanor med andra ögon och acceptera det annorlunda i autismen.

Vi delar med oss av några av de många bilder som Timothy Archibald har tagit på sin son och länkar här till hans hemsida där du även kan köpa bilderna.

Det är intressant tycker vi när man väljer att närma sig till exempel en sjukdom på olika vis, vi har tidigare skrivit om en fotoutställning där en vän hade följt sin kompis som drabbats av anorexia. Bilder är många gånger ett starkt sätt att nå ut men samtidigt själv få upp ögonen, därför tyckte vi det här var något att dela med oss av till er. Dela gärna vidare!

Fakta: Att diagnostisera autism

Huvudkriterier för autistiskt syndrom

Det finns 12 symtom på autism och de är fördelade på tre huvudkriterier med vardera fyra symtom. De olika symtomen kan du läsa om i respektive fördjupande artikel här bredvid. Det här är huvudkriterierna:

  • Kvalitativt nedsatt förmåga att interagera socialt – Vi kallar det fortsättningsvis för Begränsad förmåga till socialt samspel.
  • Kvalitativt nedsatt förmåga att kommunicera – Vi kallar det för Avvikande kommunikation.
  • Begränsade, repetitiva och stereotypa mönster i beteende, intressen och aktiviteter – Vi kallar det för Begränsade beteende och intressen.

Det krävs minst sex symtom för att diagnosen autistiskt syndrom ska ställas, och de ska vara fördelade enligt följande:

  • Minst två från Begränsad förmåga till socialt samspel.
  • Minst ett från Avvikande kommunikation.
  • Minst ett från Begränsade beteenden och intressen.
  • Minst två från vilket huvudkriterie som helst.

För att diagnosen autistiskt syndrom ska kunna ställas, måste alltså alla huvudkriterier vara uppfyllda. Dessutom ska minst ett symtom visa sig före tre års ålder. Exakt hur symtomen visar sig varierar mycket. En viktig grundprincip är dock att man bara ska ställa diagnos om symtomen innebär betydande problem i vardagslivet för barnet och dess familj. Läs mer på Autismforum.

Från projektet ”Echolilia: Sometimes I wonder” av Timothy och Elijah Archibald:

autistic_son_8 autistic_son_7 autistic_son_6 autistic_son_5 autistic_son_4 autistic_son_3 autistic_son_2 autistic_son_1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.