Vita käppens dag idag!

shutterstock_9589822 kopia

Idag den 15 oktober uppmärksammas den vita käppen i hela världen. Den vita käppen, symbolen för synskadade, är ett av de äldsta och främsta hjälpmedlen. Vi berättar mer om vita käppens historia!

Den vita käppen hjälper personer med synnedsättning att orientera sig. Den är även en signal till omgivningen att personen som bär käppen är synskadad. Att använda vita käppen kräver en viss teknik som lärs ut via landstingens syncentral. För att få hjälp och utbildning i att använda den vita käppen behöver du en remiss från ögonsjukvården. Du får då ta del av rehabilitering och lära dig använda synhjälpmedel i vardagen.

Inför den Vita käppens dag i år har Synskadades Riksförbund vänt sig till landstingens/ regionernas syncentraler för att få svar på vad personer med synnedsättning får betala för den vita käppen.

Följande landsting erbjuder såväl den vita käppen som utbildning gratis

  • Blekinge
  • Skåne
  • Östergötland
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Jönköpings län

Det skiljer sig alltså beroende på var i landet du bor, till exempel tar man i Dalarna, Västernorrland och Värmland ut avgift för både käppen och käppträningen, något som Synskadades riksförbund menar är riskerar leda till att personer som inte har ekonomiska resurser väljer att avstå från vit käpp och rehabilitering. Därför vill man uppmärksamma att möjligheten till vit käpp och käppträning gratis ska gälla över hela landet.

Läs mer på Synskadades riksförbunds hemsida >

Vita käppen – historia

Den vita käppen, synskadades egen symbol i världen, är ett av de äldsta och främsta hjälpmedlen för synskadade. Han eller hon kan med käppen orientera sig i olika miljöer. Det kan handla om att till exempel hitta stolpen vid ett övergångsställe eller att ta reda på var en trappa börjar och slutar. Tekniken att använda käppen har den synskadade personen lärt sig, för det mesta hos landstingets syncentral. Den vita käppen är också ett varningsmärke för trafikanter, till exempel bilister och cyklister, som kan se att personen är synskadad, och ta hänsyn till detta. Mycket gamla målningar visar att blinda har använt käpp som hjälpmedel i tusentals år. Under 1500- och 1600-talen var käpparna ganska långa men från och med 1700-talet blev käpparna kortare. Från den tiden finns böcker som skildrar hur synskadade allt mer använde käpp när de skulle ta sig fram i olika miljöer.

Under det första världskriget (1914-1918) började krigsskadade soldater i Frankrike använda sig av vita käppar, vilket snart spred sig till England och Amerika. I 1930-talets Amerika gavs blinda personer med vit käpp företräde i trafiken. I Sverige introducerades den vita käppen på 1930-talet. Den vita käppen blev så småningom en symbol för blindhet över hela världen. På tilläggstavlor i trafiken i Sverige är det dock fem svarta punkter på gult, inramat av rött som gäller som information om att synskadade ofta rör sig där. I samband med rehabilitering av andra världskrigets amerikanska krigsblinda utarbetade blindskoleläraren R. Hoover den moderna käpptekniken, den så kallade Hoover-tekniken. Denna förflyttningsteknik består av pendelrörelser med en lång vit käpp. Hoover-tekniken introducerades i Sverige på Tomteboda blindinstitut vårterminen 1953 av gymnastikdirektör Anta Ryman, som var verksam där. Hon hade året innan på eget initiativ genomgått utbildning i USA. Anta Ryman är den svenska käppteknikens portalgestalt och genom hennes insatser kom Sverige att bli något av ett föregångsland i Europa.

Sedan Hoover låtit konstruera den första långa, ihåliga metallkäppen följde några årtionden av experimenterande med olika material, till exempel glasfiber, blandningar med kolfiberförstärkning eller beryllium. Hittills har dock aluminiumkäppen stått sig väl i konkurrensen.

Källa: Synskadades riksförbund

Läs mer om ögonsjukdom på Doktorn.com >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.