Fredagsinspiration: Fira med våra vänner & veckans recept!

shutterstock_146015189
För 15 år sedan såg före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles ett behov. Ett behov som kom att utvecklas till inte bara en utan två organisationer för kvinnors hälsa och som nu har spridit sitt nätverk runt om i världen. Vi säger grattis till vår samarbetspartner 1,6 miljonerklubben som fyller 15 år i höst!

1998 hörde Alexandra Charles hjärtprofessorn och chefen för Centrum för Genusmedicin Karin Schenck-Gustafsson samt gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren berätta om hur mansdominerad forskningen var och är och även hur kvinnor diskrimineras i vården. För att sprida information ur ett mer kvinnligt perspektiv, inte bara om hjärtsjukdomar utan också om andra ämnen, bildades så 1,6 miljonerklubben. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige och Alexandra Charles är sedan starten dess ordförande.

Tio år senare, 2008, bildades 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år.  I dag informerar klubben om allt som rör kvinnans situation. Utöver sjukvården engagerar vi oss också i kvinnors situation på arbetsmarknaden, invandrarkvinnors situation, miljö, ekonomi och inte minst kultur som vi menar är en viktig del i hälsan. Ett av deras kampanjbudskap är just ”woman in red”.

Såhär skriver organisationen på sin egen hemsida om mål och syfte.

Vi finns för att:

  • sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor
  • införa det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning
  • verka för bättre vård och för kunskap om förebyggande vård
  • verka för ett holistiskt seende när det gäller kvinnohälsofrågor, kropp och själ hör samman.

Vi vill också:

  • skapa opinion kring kvinnors hälsofrågor och påverka kvinnorna till att ställa högre krav på dagens hälso- och sjukvård.
  • utöva press på politiker och myndigheter och vi vill ha mycket större utrymme i vårddebatten för att därmed skapa förändringar.
  • påverka beslutsfattarna inom den offentliga sektorn att ge mera resurser till forskningen om kvinnliga sjukdomar.
  • öka kunskapen, både hos kvinnor och medicinsk expertis om de hälsorisker som finns både under och efter klimakteriet.

För att fira kommer man nu på lördag att arrangera en stor fest med buffémiddag och underhållning från Sveriges kändiselit. Du som är intresserad att gå på evenemanget som hålls i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm kan anmäla dig här. Man firar även med ett galaseminarium som hålls lite drygt en vecka senare, den 18 november på Maximteatern i Stockholm. Vill du bli medlem i någon av organisationerna? Läs mer här. Passa på att fira med våra vänner eller gå med i någon av klubbarna.

Vi på Erlandsson & Bloom AB som driver Doktorn.com, Huden.se och ger ut tidningen Doktorn säger ett rungande ”grattis” till våra vänner på 1,6 & 2,6 miljonerklubben och hoppas att de får ett härligt födelsedagsfirande och tackar för deras fantastiska insats för kvinnors hälsa!

Med det sagt, över till veckans recept som är baserat på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Vi önskar 1,6 & 2,6 miljonerklubben, alla våra vänner och de som ni känner en alldeles fantastisk helg!

Hälsningar,
Redaktionen

linssoppa med saffran sid 119

Linssoppa med saffran

Maten är min medicin är en vegetarisk kokbok (Norstedts förlag) som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda.

Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya lär oss att äta rätt mat för vår kroppstyp för att vi ska uppnå balans i kroppen och på sikt även i livet. Om man följer det måltidsprogram som finns i boken menar författaren att vi kan bli av med besvär som till exempel ledvärk, halsbränna, sömnproblem och eksem, och känna oss friskare och starkare redan efter 21 dagar. Här hittar du ett av recepten i boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.