Donationsveckan startar idag – #taställning du med!

shutterstock_107994005

Idag, måndag, startar Donationsveckan. En vecka som syftar till att uppmärksamma behovet av donationer. Har du tagit ställning?

Socialstyrelsens siffror visar att över 800 personer idag väntar på ett nytt organ i Sverige. Samtidigt behöver fler göra sin vilja känd när det gäller organdonation, något som är livsviktigt för att fler ska överleva. För att göra din vilja känd när det gäller donation finns det olika sätt att gå till väga:

  1. Informera dina närstående.
  2. Fyll i ett donationskort.
  3. Anmäl dig i donationsregistret (det gör du här, du behöver e-legitimation för detta).
  4. Du kan även i ett brev skriva ner ditt namn, personnummer, ställningstagande, underskrift och sedan skicka in det med post till denna adress:

Socialstyrelsen

Donationsregistret
FRISVAR
110 302 324
110 00 Stockholm

Du kan använda ett eller flera sätt och det är bra att du gör din vilja känd för dina närmaste. Donationskort finns att hämta på apotek och vårdcentraler och man går efter huvudregeln att den senaste ifyllda uppgiften/kända uppgiften om din ställning kring donation är den som gäller. Alla kan göra sin vilja känd oavsett ålder, sjukdomar, levnadsvanor eller andra bakgrundsfaktorer. Sjukvården gör i varje enskilt fall en noggrann utredning av dem som blir aktuella för donation.

På söndag är det den Europeiska donationsdagen och då uppmärksammas organ- och vävnadsdonation inte bara i Sverige utan på flera ställen i hela Europa. Eftersom veckan börjar redan idag så kommer du i Sverige kunna ta del av olika aktiviteter som gäller donationer, aktiviteter som kommer att arrangeras på lokala sjukhus, genom patientföreningar och via ideella organisationer. Du kan läsa mer om vad som händer i ditt landsting via Socialstyrelsens webbplats.

Sprida kunskap! Ett problem är att många inte tar eller har tagit ställning. Det kan finnas olika orsaker till detta, bland annat att det kan vara svårt att veta hur du går tillväga eller vad det egentligen innebär att donera. Därför har vi samlat några länkar nedan som kan vara mycket bra att sprida vidare – på så vis ökar vi kunskapen:

Det finns många sätt att ta ställning till den här både känsliga men samtidigt otroligt viktiga frågan. Vi hoppas fler tar ställning och hjälp oss gärna sprida ordet på till exempel din arbetsplats. Redaktionen har bestämt sig, har du? #taställning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.