Fredagsinspiration: Dansa för hälsan & veckans recept!

shutterstock_129588245 kopia

Att dansa kan vara ett alldeles förträffligt sätt att kanalisera energi, göra sig av med energi och få upp pulsen. Kanske du kan ta dig en svängom i helgen? 

En studie vid Örebros universitet visade faktiskt att dans gav bättre psykisk hälsa. Studien inkluderade 112 svenska flickor i åldern 13 till 18 år och de hade gemensamt att de vid upprepade tillfällen besökt skolsköterskan för symtom som oro, nedstämdhet, trötthet, huvudvärk och värk i kroppen. Man valde slumpmässigt ut 59 flickor som fick dansa tillsammans två dagar i veckan. Resultatet var att de flickor som ingick i dansgruppen ökade sin självskattade hälsa ordentligt jämfört med de som inte dansade.

91 procent av de som dansade upplevde också att dansen hade givit en positiv erfarenhet något som på sikt även kan leda till en mer hälsosam livsstil över tid. Såhär skriver bland annat sajten Vila i rörelse:

I boken ”Må bättre med musik” skriven av Eva Bojner Horwitz som bl a är medicine doktor, leg sjukgymnast och dipl dansterapeut och Gunilla Bojner, musikforskare och bibliotekarie (ICA bokförlag, 2005) beskrivs vilken betydelse dansen, i ovan utvidgade betydelse, har på både vårt fysiska och mentala välbefinnande ur många olika perspektiv. Möjliga effekter är:

  • sänkt blodtryck
  • ångestreduktion
  • stärkt immunförsvar
  • ökad halt av lugn- och ro-hormonet oxytocin
  • minskad halt av stresshormonet cortisol”

Något som tål att tänkas på – vi på Redaktionen vet att alla mår bra av att röra på sig och varför inte passa på att göra det till musik. De allra flesta gymkedjor erbjuder idag dans i olika former på programmet. Utöver det så finns det otroligt många dansstudios där du kan prova på det mesta inom dans.  Du behöver sällan vara någon expert utan kan prova dig fram på nivåer som passar just dig. Och visst går det bra att ”gå ut på lokal” och dansa också, oavsett ålder och val av musik.

Med det sagt bjuder vi upp tills dans med den här klassikern från Whitney Houston, ”I wanna dance with somebody” och veckans recept som du hittar under videon. Vi önskar våra läsare och besökare en riktigt trevlig helg!

Redaktionen http://www.doktorn.com & http://www.huden.se

Röd linssoppa med chorizo

Lättlagad soppa som blir kryddig och smakrik med chorizo och chili.

Receptet ingår i en serie recept som Allt om mat kallar ”Fem middagar under 500 kcal”. Här hittar du hela receptet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.