Fredagsinspiration: Checklista för välmående & recept på färsk potatissallad med limeyoghurt och prosciutto!

shutterstock_89979697

Ta dig tid till eftertanke, njuta av att ljuset är kvar kvällar och ladda batterierna i tillvaron. Men vad är egentligen välmående? Är det att vara rik, vid god hälsa, att kunna resa eller att bara känna sig stark? 

Det är naturligtvis väldigt individuellt hur man upplever sitt välmående. Det som vi på Redaktionen tycker är viktigt är att man inte glömmer bort de små vardagens ting. Att vara lycklig för det man har samtidigt som man kanske sätter upp andra mål som man strävar mot. Vi är många gånger rikare än vi tror. Här kommer en liten checklista för välmående från psykologen Titti Holmer:

Checklista för välmående

✓ Äta bra
✓ Röra på sig
✓ Kvalitativ sömn
✓ Fysisk kontakt
✓ Umgås med människor man tycker om
✓ Balans mellan vila och aktivitet
✓ Har jag ont?
✓ Har jag missbrukat eller överanvänt något?

Och ”missbrukat” eller ”överanvänt” något kan faktiskt handla om något så enkelt som den egna energin. Har du lovat bort dig för mycket? Kommer det alltför många släktingar eller ska sommarhuset genomgå stora reparationer? Glöm inte bort den egna tiden under sommaren, ”fritid” får inte bli ”övertid”. Titti Holmer har några tips även på hur du kan känna lycka som vi tycker är riktigt kloka, särskilt den om att uppskatta vardagens små mirakel.

Lycka/glädje nås genom att:

  • Ta hand om sin kropp – träna på att lyssna till kroppens signaler. Gå igenom kroppens checklista (se faktaruta).
  • Uppmärksamma och sätta värde på lyckan i vardagen – är man mer närvarande i känslan, förstärks lyckokänslan.
  • Att göra saker – aktiviteter/intressen. När man gjort studier på vilka aktiviteter som gör oss lyckliga visar det sig att det gäller alla aktiviteter förutom en – tv-tittande, därför att det ger oss mindre förmåga att intressera oss för annat.
  • Sätta upp mål.

Vill du läsa hela artikeln och intervjun med Titti Holmer kan du göra det här. Nu tänkte vi tipsa om ett riktigt fettsnålt, nyttigt och smarrigt sommarrecept och sedan låta er njuta ordentligt av helgen. Som alltid hittar du många läsvärda artiklar på hemsidan, du hittar det allra senaste under ”Nyheter” här.

Hoppas ni får en härlig helg! 
Redaktionen

Ps! Tipsa gärna i kommentarerna vad du gör för att ladda batterierna, vilka vardagsmirakel du är lycklig över och om du har några bra tips för hur man ska känna sig lycklig! Ds!

Färsk potatissallad med limeyoghurt och prosciutto

Det här är en mycket fettsnål sallad. Uteslut citron olja och oliver om du vill hålla nere på fettet ytterligare.

Då kan även du som är fettkänslig lägga till en dessert. Laktosfri lätt crème fraiche kan ersätta yoghurten. Läs hela receptet här på www.doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s