Var vattenvettig i sommar – elva råd för säkrare bad!

shutterstock_80545255

Tillsammans med att temperaturen ökar, ökar även antalet drunkningstillbud. Redan rapporterar media om flera drunkningstillbud under sommaren. Vi hjälper dig vara vattenvettig i sommar! 

Cecilia och Lina är två barnläkare som driver en blogg om barn och hälsa. I ett inlägg nyligen har Cecilia lyft riskerna med barn och bad och delat med sig av riktigt bra tips och vi har lyft ut tre stycken som vi tycker kan vara bra att ta med sig till badet. Längre ner hittar du också Civilförsvarsförbundets råd!

Cecilia nämner smartphoneförbud. Visst är det skoj att ha med mobiltelefonen till poolen eller plaskpoolen men du vet säkert lika väl som alla andra att man lätt ”försvinner in” i telefonens värld, får ett samtal eller ”ska bara skicka ett sms”. Lämna därför telefonen när du och dina barn ska njuta av bad – då har du garanterat uppmärksamheten på rätt ställe!

Vidare skriver Cecilia att om barn inte kan bottna, befinner sig på klippor, branta stränder eller bryggor så använd flytväst. Det gäller självklart också om barn är ombord på båtar. Använd den hellre för ofta än för sällan. Det kan hända en olycka även om barnet bara besöker en båt eller ska ro en liten bit… Använd flytvästen – billig livförsäkring, och var säker på att du har rätt flytväst till rätt barn, fråga dig fram.

När man umgås med släktingar, vänner och nyvunna vänner på badstränder och vid pooler runt om i landet är det lätt att glömma vem som har ansvar. Därför tycker Cecilia, och igen håller Redaktionen med, bestäm en badvakt. Om ni är flera vuxna bestäm helt enkelt vem som har ansvar för samtliga barn just då, det är viktigt att det inte är något syskon utan en vuxen som tar det yttersta ansvaret.

Toppenbra tips direkt från en barnläkare, sånt gillar vi. Vill du läsa hela inlägget och alla tips hittar du dessa här på Cecilias och Linas blogg. Här kommer också elva råd från Civilförsvarsförbundet – dela gärna med dig!

 1. Bada alltid tillsammans med någon.
 2. Simma längs med stranden.
 3. Hoppa eller dyk inte i på okänt vatten!
 4. Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet.
 5. Simma inte under bryggor och hoppställningar.
 6. Spring inte på bassängkant eller bryggor – du kan halka.
 7. Ropa bara på hjälp om du är i nöd.
 8. Använd inte uppblåsbara leksaker i öppet vatten.
 9. Lek inte med livräddningsmateriel.
 10. Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”.
 11. Meddela alltid var någonstans du ska bada och när du tänker komma tillbaka.

Mer läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.