Almedalsinspiration: ”Allt kan bara bli bättre” plus Almedalsdrinken

Visby1

Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut och det finns faktiskt två punkter som utkristalliserat sig, i alla fall om Redaktionen får säga sin uppfattning.

Dels är det förankring. På samtliga seminarier talas det om strukturförändringar, samhällssyn, ledningsbeslut och samarbeten. Samtidigt om man lägger örat mot marken kan vi höra att de som arbetar mitt i organisationerna inom vård och omsorg inte alls har samma syn på behov, tid och möjlighet som de som står på Almedalens olika scener har. På ett seminarie, om psykisk ohälsa, lyftes också patientens perspektiv fram – att man för att få en fungerande förankring inledningsvis behöver involvera alla delar i vårdkedjan, från patient till sjukhusledning och allt däremellan. Att inte förankra och också att inte ta beslut som löper över mandatperioder leder till en splittrad organisation som i slutänden drabbar dig som patient.

För att möjliggöra förankring behöver man kommunicera. Det kan tyckas självklart att vi idag kan göra just det, när vi har så många möjligheter att kommunicera. Men det brister. Många självklarheter räknas upp på de olika seminarierna, rapporter lyfter frågor men frågeställningen kvarstår år efter år. Underbemanning, okunskap, ointresse med mera. Vi vet att onyttig mat och lite motion påverkar vår hälsa negativt, ungdomar vet att rökning är farligt för hälsan, vården vet om att den behöver samarbeta över olika professioner. Ändå, även om beslut till och med är taget, görs det inte.

Redaktionen och Erlandsson & Bloom AB har lång erfarenhet av att arbeta nära vården med vår tidning, webb och tv som har inriktning på medicin, vård, omsorg och välbefinnande. Därför kan vi genom att samtala med våra många kontakter förstå att svensk vård är en tungrodd skuta som inte alltid kan vända på en femöring.

Vad som kan behövas, tycker vi efter att ha hört veckans seminarier, är förankring av de projekt som är lyckade, en dialog med alla inblandade, även patienter och anhöriga, i utformningen av vård och omsorg och en tydligare och mer öppen kommunikation mellan vård, omsorg och andra myndigheter.

Vi tror, precis som flera av panel- och debattdeltagarna under veckan, att dessa två delar kan vara nyckeln till en ännu bättre vård. För även om svensk vård redan idag på många sätt är god så kan precis som Kenneth Gärdestad uttryckte det, ”allt bara bli bättre”.

Med det sagt passar vi på att slå ett slag för den berömda Almedalsdrinken som skapades 2012 av Örjan Åstrand. Almedalsdrinken blev det årets snackis eftersom mycket kring Almedalsveckan hade kommit att förknippas med rosévin och mingel. Enligt svensk lagstiftning måste man ha en gästlista om man har ett mingel med alkoholhaltiga drycker, något som inte bara försvårar utan även utestänger många under 18 och andra. Med Almedalsdrinken ser många en möjlighet att bjuda alla på något gott till snittarna, mingel och möjlighet att kommunicera. Det tycker vi på Redaktionen är toppen – själva serverade vi när vi var på plats förra året alkoholfritt bubbel!

Så, varför inte testa Almedalsdrinken hemma, slå några slag på glaset och kanske till och med håll ditt eget partiledartal? All kunskap och politik börjar någonstans, kanske på din egen bakgård? Det är ett par dagar kvar sedan lämnar vi Almedalen för det här året – nästa år, valåret 2014, får vi se vad vi på Doktorn.com hittar på för att ytterligare slå ett slag för medicin, hälsa och välbefinnande. Vi önskar dig en riktigt trevlig helg och ser fram emot att ge er mer läsning och fler artiklar från Almedalen under nästa vecka när vi åter är tillbaka på Redaktionen i Stockholm.

Tills dess önskar vi en trevlig helg!

Redaktionen

Almedalsdrinken

Allt fler vill dricka gott utan alkohol och därför finns Almedalsdrinken. Efterfrågan på alkoholfritt ökar ständigt och i år lanseras en ny smak av Almedalsdrinken.

År 2012 gjorde drinken succé och utsågs av PR-byrån Westander till hetast i Almedalen. Testa drinken på något mingel, uteställe eller sväng ihop den själv. Du hittar hela receptet här! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.