Rekordlåga nivåer för antal rökare – men mer finns att göra!

shutterstock_49240648 copy

Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning (CAN) presenterade tidigare idag sin årliga rapport rörande skolungdomars drogvanor. 

Nivån på antalet som röker i årskurs 9 är rekordlåg och fortsätter att sjunka vilket är mycket positivt. Det förs en konstant kamp mot ungdomars rökning och det här tyder på att trenden, att börja röka, i den här åldersgruppen är på väg att förändras något som bara kan innebära hälsovinster.

Samtidigt konstaterar CAN att antalet rökare i årskurs två på gymnasiet ligger kvar sedan 2004. Det betyder att arbetet med att minska antalet rökare i gymnasieåldern inte har haft samma genomslagskraft – och att de som börjar röka i gymnasieåldern fortsätter. Eftersom det kan vara svårt att fånga upp dessa personer när de har lämnat gymnasiet och är på väg ut i vuxenlivet måste det anses som ett negativt resultat att man inte har lyckats nå den här gruppen.

Åtgärder för att underlätta rökstopp för ungdomar

  • Ta diskussionen med din ungdom.
  • Diskutera hälsoriskerna.
  • Även om du själv röker bör du ta diskussionen – berätta varför du hade önskat att du inte hade börjat. Kanske kan ni försöka sluta tillsammans. 85 procent av vuxna rökare vill sluta röka.
  • Uppmärksamma när de verkar mottagliga för frågor och visar intresse kring att sluta röka och fråga hur man kan hjälpa dem.
  • Hjälp dem att sätta upp delmål, exempelvis om de klarar en rökfri månad kan man ge dem någon form av morot, allt ifrån aktivitet man kan göra gemensamt eller någon sak (man sparar ganska mycket pengar genom att inte köpa cigaretter).
  • Räkna ut hur mycket pengar han/hon kan spara på ett år och kanske istället köpa något man önskar sig.
  • Stimulera till alternativa aktiviteter.
  • Ta hjälp av skola och andra föräldrar.
  • Gå till din lokala tobakshandlare och diskutera kring lagen att inte sälja tobak till minderåriga.

Läs mer i den här artikeln om hur vi får våra ungdomar rökfria. I samma rapport konstaterade CAN även att antalet unga som dricker alkohol sjunker håller i sig och är nu nere på rekordlåg nivå. Inte sedan mätningarna startade 1971 har antalet varit lägre.

 

Så även om det var många positiva besked är tobaksfrågan fortfarande nödvändig att jobba med – och vi på Redaktionen hjälper gärna till att sprida kunskap om tobak, rökavvänjning och hälsovinster med rökstopp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.