Midsommarinspiration: Fem saker du (kanske) inte visste om midsommar & veckans recept

Conny Sjostrom / Shutterstock.com

Conny Sjostrom / Shutterstock.com

Tänk att midsommar redan på 1600-talet gick så vilt til latt man ville förbjuda resandet av majstänger. Men vad kommer alla traditioner egentligen ifrån? Dessutom – veckans recept passar perfekt på midsommarbordet.

Den vanliga uppfattningen är att vi i Norden, och då framförallt Sverige, firar en midsommar som är starkt förknippad med gamla nordiska traditioner. Så är det till viss del men även om vårt midsommarfirande har flera nordiska drag är svensk midsommar i mångt och mycket mer lik de kontinentala majfester som även de hålls den här tiden på året. Midsommar innehåller trots det många beståndsdelar, en liten bit kristendom, en liten bit fornnordisk mysticism blandat med en gnutta industrihistoria.

När man spårar midsommarfirandet bakåt så kan det ibland vara svårt att se var de mycket gamla influenserna och de kristna tar vid och även blandas upp. Till exempel inföll midsommar alltid i anslutning till Johannes Döparens dag, en stark biblisk figur. Samtidigt omtalas midsommarfirandet redan i de mycket gamla isländska ättesagorna.

I Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1955 berättas om ett midsommarfirande kring Johannes Döparens afton. Där står bland annat att läsa om att man samlades på fält för att ”där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas.” En del av midsommarfirandet i Sverige bygger på, ofta naturförknippade, ritualer. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter denna natt och det fanns (finns?) en tro att övernaturliga väsen var särskilt aktiva.

Därför samlade man bland annat läkande växter men även växter för att spå in i framtiden. De allra flesta är bekanta med traditionen att plocka sju eller nio sorters blommor och lägga under huvudkudden på sommarnatten för att i drömmen se vem man ska leva sitt liv med. Ett alternativ till detta var att spara sin midsommarkrans och till jul lägga den i badet för att på så vis bli frisk och stark under resten av vintern.

Maja är ett gammalt ord och betyder smycka med löv.

Växterna återkommer även i den starkaste symbolen för midsommar, majstången. ”Maja” betyder just att smycka med löv och är ett mycket gammalt ord. Man tror att midsommarstången kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden.

För de unga har midsommarafton länge varit en höjdpunkt och redan 1689 skrev man efter ett midsommarfirande i Björksäter att det ”blef förbudit att upsättia Midsommarstänger” eftersom man ville avskaffa ”det elacka lefwernet” som man tyckte att ungdomarna ägnade sig åt. Än idag kan väl säkert en och annan midsommarfest gå lite vilt till. I Sverige har midsommar länge också varit den helg som markerat starten för industrisemestern och spelar än idag en viktig roll i att markera att sommaren börjar på allvar.

Och visst får vi hoppas att sommaren börjar på allvar nu, eller hur! Doktorn.com arbetar under sommaren för att öka kunskapen inom medicin, hälsa och välbefinnande och vi finns här när ni behöver det, där ni behöver det – även på er mobil eller surfplatta. Men nu tänkte vi fira midsommar och tackar för den här veckan genom att låta er ta del av 5 saker som du (kanske) inte visste om midsommar.

  • Ursprungliga datumet för midsommar var 24 juni. Dagen före, den 23 juni var fram till 1952 midsommarafton.
  • Sedan 1953 firas midsommarafton alltid på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.
  • Midsommarelden har i viss mån funnits kvar in på 1900-talet.
  • Det sägs att rulla sig naken i midsommardaggen ger hälsa.
  • I södra Sverige dricker man på midsommar ur en källa, smyckad runtom med granris, för att få hälsa.

Dessutom, veckans recept såklart – en hit på midsommarbordet och en favorit hos Redaktionen.

Hälsningar, Redaktionen!

Grönsallad med jordgubbar

Jordgubbar i en matsallad kan ge en fantastisk smakupplevelse.

Passar perfekt till exemeplvis grillat. Läs hela receptet här!

Källa: Nordiska Muséet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.