Viktigt – var noga med att välja rätt fästingmedel för hund respektive katt!

20130609_102821(0) kopia

Fästingsäsongen är i full gång och utbudet på apotek och i djuraffärer är stort när det kommer till fästingmedel av olika sorter. Men var noga när du väljer – allt passar inte alla och fel medel till fel djur kan vara farligt.

Det finns fästingmedel som du droppar i nacken på din hund eller katt och det finns fästinghalsband. Oavsett vilket du väljer finns det alltid en risk att ditt husdjur reagerar mot medlet. Du ska alltid läsa mycket noga på förpackningen och bipacksedeln innan du applicerar fästingmedlet.

Du ska också tänka på att fästingmedel sällan är en ”quick fix”, det tar många gånger ett tag innan det börjar verka. De allra flesta av medlen avråder även från att din hund eller katt till exempel vistas i din säng under tiden fästingmedlet är på vilket kan vara både trist och ovant för en del. Under fästingsäsongen, gå igenom ditt husdjurs päls dagligen och att använda de receptfria fästingförebyggande medel som finns på apoteken. Vissa räcker hela säsongen medan andra behandlingar behöver upprepas varje månad.

Om du hittar en fästing:

  • Använd en fästingborttagare (finns på apotek/djuraffärer) hellre än pincett.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte loss dem.
  • Det är viktigt att få med hela fästingen så att en lokal infektion inte uppstår. Kläm inte på bakkroppen – då sprutas mer gift in i kroppen.
  • Använd inte olja, fett, fotogen eller aceton att ta bort fästingen med.

Det finns fästingmedel specifikt för hund och specifikt för katt, medlet Exspot är ett sånt exempel. Exspot är ett populärt fästingmedel och ska enbart användas på hundar. Katter tål inte medlet och kan bli svårt sjuka. Generellt rekommenderar veterinär Lotta Möller, veterniär hos Agria, att du aldrig ger en medicin eller preparat till ett djur som inte är framtaget för just djurslaget i fråga.

Så, du kommer inte billigare undan om du köper ett medel och droppar på såväl hunden och katten – tvärtom kan det bli dyra veterinärkostnader om ditt husdjur blir allvarligt sjuk. Är du osäker? Fråga dig fram på apotek och i djurfackhandel och kom ihåg, droppa aldrig fästingmedlet Exspot på en katt!

Fakta: Att katter är så känsliga mot just Exspot beror på att katten har andra enzymer i sin lever än vad människor och hundar har. En katts lever klarar helt enkelt inte av att bryta ned vissa ämnen. I Exspot ingår ämnet permetrin som katter inte tål. Permetrin kan ge en katt kramper, göra den vinglig, darrig och allmänt mycket dålig. Katten kan faktiskt bli så sjuk att den avlider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.