Fredagsinspiration: Meditationsövningar & nyttiga pannkakor!

shutterstock_135917585 copy

Meditation kan vara ett skönt sätt att varva ner när man behöver. En stund för dig själv som blir givande och rofylld. Här kan du läsa om två enkla meditationsövningar. Dessutom, veckans recept – olika alternativa och nyttiga pannkaksrecept.

Meditationens påverkan på vår fysiska hälsa diskuteras ständigt och det förs fram många olika vetenskapliga studier som har talat för att meditation bland annat kan ge ökad livsglädje, bättre självkänsla och ett stärkt självförtroende.

Dessutom sägs det att meditation hjälper dig att lära känna dig själv bättre och att få en positivare syn på tillvaron – så varför inte pröva på någon av dessa övningar. Ofta märker du själv ganska snart om meditation är något för just dig. Du behöver avsätta helst 20 minuter för båda övningarna, du kan även varva vilka övningar du gör. Du gör en per gång. Det går bra med kortare tid också – det viktigaste är att du får in en regelbundenhet i din meditation.

Även om meditation inte kräver några större hjälpmedel finns det några saker att tänka på för att få fram rätt teknik. Vad som sedan är den bästa metoden för just dig är självklart individuellt.

Några att tänka på inför meditation…

  • Se till att du mediterar i en lugn och ostörd miljö där ingenting distraherar dig. Sätt mobiltelefonen på ljudlöst och sjunk in i stunden.
  • Sätt en timer som inte stör – ställ in den så länge du känner att du har möjlighet, helst tjugo minuter.
  • Sitt bekvämt . Du ska kunna sitta skönt under hela meditationspasset.
  • Fäst inte uppmärksamheten på andra tankar utan låt meditationsövningar ta plats. Var målmedveten och rikta in dig på din uppgift, andra tankar fäster du ingen större uppmärksamhet vid just under meditationstillfället.
  • Försök att inte anstränga dig! Var avslappnad genom hela övningar.
  • Meditera inte direkt efter maten eller i samband med att du druckit alkohol.
  • Meditera regelbundet, gärna ett par gånger om dagen. Före frukost och på eftermiddagen är bra tillfällen att meditera. Men det är självklart individuellt – prova dig fram. En gång är bättre än ingen alls.
  • Efter att du är klar, avsluta på ett mjukt sätt och sitt gärna kvar en stund med slutna ögon. Var kvar i stunden och öppna sedan ögonen och ta in omvärlden igen.

Så, när du har kommit i ordning så börjar du övningen.

Ordmeditation

Sitt bekvämt, slut ögonen och andas naturligt. Sitt därefter tyst i en minut och börja därefter att i tysthet och med så liten ansträngning som möjligt upprepa ordet ”one” (uttalas som det engelska räkneordet). Du behöver inte oroa dig om tankar och bilder drar förbi genom sinnet. Låt dem passera och fortsätt sedan att mjukt upp­märksamma ordet och upprepa det tyst. Om din uppmärksamhet fladdrar iväg, styr den milt tillbaka till ordet. Fortsätt sedan tills den bestämda meditationstiden är slut, eller maximalt 20 minuter. Avsluta därefter mjukt. Sitt kvar i två minuter med slutna ögon och öppna därefter ögonen långsamt. Det är sedan bra att sitta kvar någon minut innan du reser dig.

Andningsmeditation

Sitt bekvämt och slut ögonen. Andas sedan naturligt, in och ut genom näsan. Gör detta i cirka en minut. Rikta sedan din uppmärksamhet mot bukandningen, och själva förnimmelsen av hur buken/magen rör sig när du andas. När tankar och bilder dyker upp, låt dem bara passivt passera, och för uppmärksam­heten försiktigt tillbaka till dess uppgift, att vara uppmärksam på bukandningen, på hur magen rör sig in och ut. Fortsätt sedan i 10 minuter (eller den tid som du har bestämt dig för att meditera), och avsluta därefter mjukt. Sitt kvar i två minuter med slutna ögon och öppna därefter ögonen långsamt. Det är sedan bra att sitta kvar någon minut innan du reser dig.

Lycka till med meditationen, varför inte testa redan till helgen? Vi passar på att även säga grattis till våra grannar väst som firar nationaldagen idag, 17 maj! Med det sagt lämnar vi er med några häftiga och nyttiga pannkaksrecept och passar på att önska er en trevlig helg!

Trevlig helg,

önskar Redaktionen

Nyttigare pannkakor

Testa något av våra lite nyttigare recept på pannkakor. Du kan välja mellan pannkakor gjorda på rågmjöl och rapsolja, dinkelpannkakor och havrepannkakor. Mums!

Samtliga recept är avsedda för cirka fyra personer. Här hittar du recepten! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.