Elda säkert på Valborg – använd appen Brandkoll Ute!

shutterstock_72578377 Valborgselden, en tysk tradition för att skrämma häxorna på flykt, ska nu firas runt om i landet och markerar samtidigt att nu är våren här. Men tänk på att elda säkert!

Vill du ha koll på om det är säkert att elda ute rekommenderar vi appen Brandrisk Ute från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Appen kan du använda redan nu och även hela säsongen och den är gratis!

Du kan se en prognos för den aktuella dagen och fem dagar framåt, prognosen uppdateras varje dygn och hämtas från SMHI. Med hjälp av positioneringsfunktionen (GPS, 3G och wifi) i din iPhone, iPad eller Android får du mellan 1 mars – 1 juni aktuell risk för gräsbrand, och mellan 10 april – 31 augusti aktuell risk för skogsbrand. Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter.

Du kan dela med dig av aktuell brandrisk där du är eller för sökt ort på Facebook, Twitter och med e-post. Om du t ex. vet med dig att en familjemedlem eller kompis befinner sig på, eller ska resa till en ort, kan du söka rätt på brandrisken för denna ort och dela med dig av brandrisken och sprida kunskap om säker eldning.

Tänk på att alltid kontrollera om eldningsförbud råder där du befinner dig innan du gör upp eld eller vid andra aktiviteter som kan orsaka gnistbildning. Appen finns gratis för iPhone, iPad och Android telefoner/surfplattor. Du hittar den på App Store här eller Google Play här.

  • Var alltid försiktig när du eldar!
  • Det absolut viktigaste är att ha brandsläckare till hands ifall något skulle hända.
  • Någon ska alltid bevaka elden, bäst om den som bevakar vet hur man hanterar en brandsläckare korrekt.
  • Tänk på vad det är du eldar. Elda bara grenar, kvistar och ris.
  • När du släcker elden, kolla att det inte finns glöd kvar och täck sedan askhögen med jord eller vatten.
  • På vissa ställen runt om i landet smälls det även fyrverkerier på valborg. Den som handskas med dessa måste vara nykter, alkohol och fyrverkerier kan sluta riktigt illa. Tänk även på att inte böja dig över en antänd pjäs och skulle en pjäs inte fungera vänta med att gå fram till den och försök aldrig att tända om en pjäs som inte funkade.

Och du, om någon ber dig att köpa ut alkohol finns det bara ett enda svar: ”nej”. 

Redaktionen

Fakta: Valborgsmässoafton På kvällen på valborgsmässoafton hälsar vi våren välkommen genom att samlas kring valborgsmässobålen och sjunga vårvisor. Tal hålls till våren och skålar utbringas. Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon så småningom blev abbedissa.

Sederna kring Valborg är dels inhemska, dels av tyskt ursprung. Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek. I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd.

Valborgsmässoeldarna koncentrerades till Uppland och angränsande landskap dit de troligtvis införts av tyskar. Först på 1800-talet spred sig seden över landet. I västsverige är i stället påskeldar alltjämt vanliga. Sista april var det i sydsverige sed bland ungdomen att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för upp- trädandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.

I Dala-Floda har man fortfarande en tradition med valborrar. Valborrar är utklädda personer som helst ska vara ”fulare än trollen” och föra oväsen vid eldarna. Traditionen lever kvar från en tid då man trodde på häxor och troll som skulle skrämmas bort inför våren och sommaren.

Källor: Civilsvarsförbundet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Nordiska Muséet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.