Börja ät fet fisk – lev två år längre?

shutterstock_124926134

Att omega 3 kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar är känt sedan tidigare. Nu visar amerikansk forskning att det kan finnas samband mellan fet fisk och lägre dödlighet i hjärt – kärlsjukdom.

Det rapporterar bland annat WebMD. Studien omfattade totalt 2 700 personer över 65 år. Resultatet från studien visade att äldre som hade större mängder omega 3-fettsyror i blodet (som främst finns i fet fisk som till exempel lax) levde mer än två år längre.

Om du inte äter fisk sedan tidigare behöver du faktiskt inte vara orolig. Enligt forskarna bakom den nu aktuella studien så kan faktiskt det faktum att du går från att äta ingen fisk till att äta fisk ge bäst resultat. Man konstaterar samtidigt att också måttliga mängder omega 3 och fet fisk ger stora hälsovinster. Det betyder att det aldrig är för sent att börja få i sig omega 3!

En faktor som forskarna behöver titta närmare på var att de som åt stora mängder fet fisk och fick i sig mycket omega 3 också åt betydligt mer grönsaker och frukt än de i referensgrupperna. Det kan tyda på att det inte enbart är omega 3 som ger effekt utan även andra faktorer.

Lax är en av de fisksorter som innehåller mycket omega 3 och KRAV skriver att man i en norsk studie såg att ekologiskt odlad lax innehöll mer omega 3 än konventionell lax. Det kan vara värt att tänka på nästa gång du handlar! Andra fiskar som innehåller stora mängder omega 3 är makrill, sill, insjööring och långfenad tonfisk.

Mer läsning:

En reaktion på ”Börja ät fet fisk – lev två år längre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.