Fredagsinspiration: 10 tips för bättre bilder & veckans recept – en energikick!

shutterstock_68216038

Som ni vet är vår vårtävling i full gång och bidragen ramlar in. Vi bad er svara på en fråga, ta en bild på ett vårtecken och skicka in svaret och bilden tillsammans med en kort motivering varför just du vill vinna. Nu tipsar vi om hur du kan ta bättre bilder!

För många är kameran en oas, ett andningsrum där man kan få fundera, fotografera och se resultatet såväl digitalt som analogt i form av utskrifter. Att se världen genom kamerans lins kan vara mycket rogivande!

Det finns några enkla saker att tänka på som gör att bilderna kan bli till och med lite bättre. Det här är inga superproffsråd utan mer ett par saker som vi tror kan göra just dina bilder ännu vassare!

  1. Bestäm dig. Om det inte är en ögonblicksbild, ta dig tid att fundera kring vad det är du faktiskt vill fotografera. Ibland är det inte det mest uppenbara som är det vackra eller mest intressanta.
  2. Gå nära. Även om man digitalt kan zooma, och såklart även optiskt, så ger det faktiskt mycket att komma motiv som djur, natur och byggnader närmre. Då behöver du hitta detaljer vilket kan ge bättre bilder.
  3. Ta flera bilder på en gång. Idag kan de flesta kameror och mobiltelefoner ta flera bilder på en gång. Det hjälper dig att välja men var kritisk, välj en eller två bilder som du bestämmer dig för, radera resten.
  4. Håll kameran stilla. Många kameror och mobiltelefoner hjälper dig genom att stabilisera digitalt – försök ändå att hålla kameran eller telefonen så stilla som möjligt.
  5. Byt vinkel. Det är inte alltid den mest uppenbara vinkeln som är den som blir mest spännande. Testa dig fram, våga vara ”en clown” bland folk och vända och vrida på dig – du kanske fångar något du inte alls hade tänkt.
  6. Fokusera på ögonen. Ögon säger mer än tusen ord sägs det och därför, om du fotar människor och djur, kan det vara bra att fokusera på ögonen om man inte har en uppenbar anledning att inte göra det.
  7.  Använd högsta upplösning. Det finns sällan någon anledning till att inte använda den bästa upplösningen på dina bilder. Det finns betal- som gratisprogram att använda om du vill spara om bilderna i mindre storlek. Original är bra att ha i bästa formatet.
  8. Tänk på ljuset. De flesta mobilkameror tar bäst bilder i dagsljus eller bra belysta lokaler. De allra flesta kameror tar bra bilder oavsett ljus och har bättre blixt. Tänk på ljuset, var skuggorna faller och hur du kan använda ljuset för bästa bild.
  9. Lek med fokus. Fokusen lägger vi många gånger på ”huvudmotivet” – testa lägg fokusen på någon detalj eller något annat i omgivningen och se hur bilden förändras och artar sig.
  10. Var nöjd! Den perfekta bilden finns inte. Vi kan idag ta bilder i de flesta situationer och det är långt ifrån alla som blir bra. Om du har tagit många bilder under en dag, plocka de som du tycker blev bäst, var stolt över dessa och lämna de andra för stunden. Det kanske visar sig nästa gång du går igenom bilderna att du missat något guldkorn!

Glöm inte att göra backup! Det är ack så viktigt. Ha gärna backup på ett säkert ställe och töm din kamera/mobiltelefon på bilder med jämna mellanrum. Det finns även lösningar där man backar upp sina bilder ”i molnet”. Din operatör eller tillverkaren av din kamera/mobiltelefon kan hjälpa dig förklara detta. I dagens digitala samhälle kan det även vara kul att skriva ut bilder. Mobiltelefonkameror är ofta så pass bra idag att det blir snygga bilder även på utskrift till låga kostnader. Sök på nätet så hittar du ett stort antal företag där du laddar upp bilderna, får dessa utskrivna och hemskickade. Det finns även mindre fotoskrivare för hemmet, dessa hittar du i elektronikvaruhandeln.

Lycka till med vårens bilder oavsett om det är första fikastunden utomhus i solen, glada lamm som leker, blommor som kommer fram i snön eller en fullsatt uteservering. Du kan ta de bästa bilderna – bara du bestämmer dig!

Vill du vara med och tävla svarar du på fråganVem var den första nobelpristagaren i medicin”, tar en bild på ett vårtecken och skickar in svaret plus bilden och en kort rad om varför du vill vinna till fraga@doktorn.com alternativt DOKTORN.com PL 400 Isafjordsgatan 30C, 164 40 KISTA Märk e-posten/kuvertet/kortet ”Vårtävling”. Priserna kan du se här och lycka till…

Varför inte börja din ”fotoutflykt” med apelsindrycken som är veckans recept så får du lite extra energi till alla härliga bilder!

Trevlig helg!

Hälsningar, Redaktionen

Apelsindryck med morot och ginseng

Rivstarta morgonen med den här naturliga energidrycken som piggar upp i tillvaron.

Grunden i drycken är apelsin och till det tillsätter du ginseng som sägs vara stärkande och uppigande. Eftersom ginsen kan ge sömnsvårigheter så går det såklart bra att utesluta ginsengroten, drycken blir riktigt god i alla fall. För att blanda alla ingredienser behöver du en mixer. Här hittar du hela receptet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.