Varning för felaktig hjärträddning!

shutterstock_45034777 (1)

Vi värnar om att kunskap är trygghet därför vill vi uppmärksamma er, våra läsare, på att det cirkulerar en felaktig instruktion till hjärträddning på internet.

Instruktionen har spridits bland annat via e-post, i andra bloggar och via sociala medier. Instruktionen på bilden är korrekt, vi publicerar nedan den felaktiga instruktionen så att du kan känna igen denna om du möter den någonstans och hänvisa till att informationen inte stämmer. En korrekt hjärt-lungräddningsinstruktion kan du ladda hem här.

För att vara uppdaterad, besök www.hlr.nu och delta gärna i en kurs i hjärt-lungräddning baserad på gällande riktlinjer. Det har till exempel Redaktionen på Doktorn.com gjort. Den information vi delar kommer från Hjärt- lungfonden och HLR Rådet, svenska rådet för hjärt- lungräddning. Via deras egen hemsida varnar de för att det finns flera olika påståenden hur du bör agera vid akuta händelser som centrala bröstsmätor och plötsligt hjärtstopp. HLR Rådet skriver att de uppgifter son cirkulerar saknar källor, referenser samt vetenskaplig förankring och att det som sprids är grovt felaktigt vilket innebär en direkt fara.

Informationen HLR Rådet själva delar baseras på referenser och internationell konsensus i forskarsamhället samt vetenskapliga bevis som man är öppen och tydlig med. Du kan läsa mer här på deras egen hemsida.  Nu följer en uppmaning, om du stöter på påståendet/myten nedan bör du omedelbart nämna att detta är en direkt felaktig instruktion!

Påståendet/myten (felaktig):

”Låt oss säga att du kommer hem ( ensam naturligtvis ) efter en ovanligt hård dag på jobbet. Du är riktigt trött, orolig och frustrerad.

Plötsligt börjar du att känna en svår smärta i bröstet som börjar sprida sig ut i din arm och upp i din käke.
Du är i ditt hem. Ensam. Men bara 2 mil ifrån närmsta sjukhus. Men du inser att du inte kommer att kunna köra så långt.

Du har fått utbildning i HLR…, men den personen som lärde ut det berättade inte hur man gör det på sig själv!
Eftersom många människor är ensamma när de drabbas av en hjärtinfarkt och utan hjälp så har dessa personer bara ca 10 sek på sig innan de blir svimfärdiga och sedan förlorar medvetandet.

Därför är det viktigt att sprida följande kunskap!!
Under tiden man larmar 112 att göra följande:
Man kan rädda sig själva genom att ta ett djupt andetag och sedan hosta mycket kraftfullt. Och sedan upprepa detta varannan sekund, tills hjälp anländer. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och hostans rörelse ”kramar” till hjärtat så att blodet hålls i cirkulation. Hostan kan göra att hjärtat återfår normal rytm. På detta sätt ökar chanserna till att man hinner till sjukhuset i tid!”

Detta är alltså felaktigt, du kan inte göra hjärt -lungräddning på dig själv än mindre häva ett hjärtstopp. Upplever du besvär och är vid medvetande ska du direkt ringa 112 och om möjligt be någon i närheten om hjälp! Dela gärna detta via din blogg, ditt Twitter-konto eller din Facebooksida så hjälper vi till att sprida korrekt kunskap och öka tryggheten! //Redaktionen

4 reaktioner på ”Varning för felaktig hjärträddning!

  1. Kent

    Man skall alltså inte göra någonting alls, förutom att larma? Var kommer då denna info ifrån, undrar man då? Om man nu följer denna ”felaktiga” information…vad händer då?

  2. Håkan

    Fråga:
    Vilket är bäst att göra, det som ”felaktigt” föreslås eller ingenting? Det är väl frågan.
    I båda fallen förutsätter jag att man larmar 112.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.