Fredagsinspiration: Så förebygger du ”iPadnacke”, dessutom veckans drömrecept!

shutterstock_121535848 (1)

Sannolikheten att du i helgen sitter med en surfplatta eller en smartphone är ganska hög – men visste du om att det kan anstränga din nacke? Vi ger tips på några övningar som kan förebygga eventuella framtida besvär.

Du känner säkert igen begrepp som ”tennisarmbåde” och ”musarm”. Nu läggs även ”iPadnacke” till listan som ett fenomen där du under en längre tid sitter och tittar ner på din surfplatta eller din smartphone. Samtidigt håller du i enheten eller utför rörelser och i längden kan det ge besvär i nacken men även armarna.

Lagom är bäst.

Först och främst får vi vara så tråkiga och konstatera att ”lagom är bäst”. Lägg ifrån dig surfplattan eller din smartphone med jämna mellanrum, se även till att dina barn gör det. Boven i den här typen av drama är många gånger att man sitter för länge på samma sätt – därför är kroppen, och för den skull även hjärnan, då och då förtjänt av en liten paus!

Det finns olika stöd, fodral och liknande som hjälper till att ställa upp din smartphone eller surfplatta men sannolikheten att du sitter med nedböjd nacke är ändå relativt hög. Därför finns det några enkla övningar du kan göra om du känner att det smärtar eller drar – det är bra att göra övningarna även om du inte har ont, i förebyggande syfte. Det är inte alltid värken kommer direkt utan den kan komma smygande.

Och du, som alltid – har du svåra besvär eller upplever att dina besvär påverkar din vardag, ta kontakt med läkare och/eller sjukgymnast alternativt fråga vår expert Jan-Rickard Norrefalk här (välj område ”Smärta”).

Tre pausövningar

  1. Vicka huvudet långsamt från sida till sida fem gånger. När du låter huvudet sjunka ner åt ena sidan, ta ett djupt andetag och andas långsamt ut. Lyft huvudet och vicka till andra sidan. Låt huvudet sjunka ner och ta ett djupt andetag igen.
  2. Nicka huvudet långsamt fram och tillbaka fem gånger. Låt sedan huvudet vila framåt och dra några djupa andetag. Försök sedan dra in hakan mot halsen och lyft huvudet igen.
  3. Vrid huvudet från sida till sida. Se om du kan vrida huvudet mer bakåt för varje gång.

(Källa: Vårdguiden)

Fakta om surfplattor i Sverige: 2012 ägde 823 000 svenskar en läsplatta. En ökning med 270 procent från 2011. 1 111 000 svarade 2012 att de planerade att köpa en surfplatta. Främst använder folk surfplattan till att vara ute på nätet (847 000). Tvåa kommer att läsa dagstidning (555 000). Titta på tv är trea (480 000). (Källa: Orvesto Konsument)

Som ni kanske har sett på vår Facebooksida har vi idag uppmärksammat World Sleep Day – och visst är det skönt att få sova ut, vi behöver verkligen vår sömn för att återhämta oss. Om du går in på Facebooksidan hittar du artiklar och tips på hur du kan sova bättre – vi har ju även temaområdet Sömn & Stress på hemsidan! Ett bra tips för att somna/sova bättre är att lägga ifrån sig surfplattan i tid innan man ska sova… 😉

Med det sagt så tänkte vi önska er en Trevlig helg & God natt samt bjuda på veckans passande recept, drömmar!

Hälsningar,
Redaktionen

Hembakade drömmar

En svensk klassiker på kakfatet i en annorlunda tappning.

Istället för vanligt vetemjöl bakar du drömmarna på skrädmjöl. Skrädmjöl är rostad havre som man har malt till ett mjöl med smak av mandel och sägs vara rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Visst får vi unna oss en kaka ibland – ”ät allt men inte alltid”! Se hela receptet här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s