Antalet cancerfall ökar – vad kan vi göra för skillnad?

shutterstock_104697023 kopia

Flera medier rapporterar idag om att allt fler svenskar drabbas av cancer. Det gäller hudcancer, lungcancer, bröstcancer och tjocktarmscancer och ökningen gäller främst kvinnor. Genom att öka kunskapen och ge stöd till organisationer som lyfter frågor kring cancer kan du påverka.

Cancerfonden, som precis har publicerat en rapport, konstaterar att själva ökningstakten dessutom verkar accelerera. Även om en förklaring kan vara att Sveriges befolkning blivit allt äldre så blir cancerfaleln allt fler.

Det finns dock ljusglimtar, cancerformer som cancer i matstrupen, magsäcken och tunntarmen minskar något som man tror beror på att vi äter mer färsk frukt och mer grönsaker än tidigare.

Den allra största riskfaktorn för att dö i cancer är rökning. I den här debattartikeln i DN skriver representanter därför att totalförbud mot rökning bör införas från år 2025. Folkhälsoinstitutet kommer även att kika på att eventuellt utöka rökförbudet på offentliga platser att gälla även badplatser. Kan det vara en lösning? Vill du sluta röka kan du läsa mer här!

Vi tror att kunskap, tillsammans med andra åtgärder, kan fungera förebyggande när det gäller antalet cancerfall. Sluta röka, lägga om kosten, tänka på att solens strålar är starka och kontrollera bröst samt testiklar är alla olika åtgärder där vi kan förebygga och/eller tidigt upptäcka olika cancerformer och därigenom behandla i ett tidigt skede. Självklart är det även viktigt att du kan erbjudas samma vård i hela vårt avlånga land.

Det finns fortfarande ett antal cancersjukdomar som är mycket svåra och därför är även forskning och information viktigt, hjälp gärna till att stödja organisationer som A Non Smoking GenerationCancerfonden och Ung Cancer. Har du något förslag eller någon tanke på hur vi kan minska antalet cancerfall? Kommentera gärna!

Fakta

  • Malignt melanom och annan hudcancer ökade med 20 procent mellan 2010 och 2011
  • 3 600 personer dog av lungcancer år 2011 och det är den cancersjukdom som enskilt skördar flest liv.
  • Största riskfaktorn för att dö i cancer är rökning, på andra plats kommer fetma och övervikt enligt vissa studier, andra studier pekar ut alkohol som den näst största risken.

Mer läsning

Allt om hudcancer

Allt om lungcancer

Bröstcancer

Tema: Cancer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.