Fredagsinspiration – Mjölk, snabbmatsmotion & veckans recept!

shutterstock_101510836

Häll upp ett glas mjölk till dina barn och du kan ha blivande Nobelpristagare framför dig. Dessutom, skulle du uppskatta att direkt på menyn få veta hur mycket du måste gå för att förbränna det du beställt?

Vi på Redaktionen tycker om att läsa forskningsnyheter. Så många duktiga män och kvinnor som dagligen ägnar sig åt allt från livets små till stora frågor. Att ge oss andra svar. En teori som lanserades och som bland annat Sverige Radio rapporterat om är att det skulle kunna finnas ett samband mellan mjölkkonsumtion och Nobelpriset.

Det är en hypotes som forskare funderar kring i tidskriften Practical Neurology. De länder som ligger i topp i antalet Nobelpris per invånare, Sverige och Schweiz, dricker nämligen mest mjölk i världen.

Visserligen säger man att den mest troliga anledningen att utbildningssystemen skiljer sig markant åt i olika länder men den här hypotesen har i alla fall lyfts fram. Om inte annat vet man sedan tidigare att mjölk är rikt på D-vitamin och stärker skelettet hos framför allt barn. I den här artikeln har vi också skrivit om att barn som drack fet mjölk ofta väger mindre. Mjölk skulle även kunna jämna ut din blodsockerkurva, det kan du läsa mer om här. Så, en intressant hypotes onekligen!

shutterstock_121980667 kopia

På tal om forskning, I USA har man gjort ett försök där man direkt på menyn fick se hur många kilometer man måste gå för att förbränna maten. Resultatet? Försökspersonerna beställde mindre portioner än andra. Fyra av fem som deltog i studien ville gärna ha information om hur långt man var tvungen att gå för att förbränna det man hade beställt. Även om man inte kunde säga huruvida effekten skulle hålla i sig om den här typen av information fanns kontinuerligt så måste vi hålla med om att det var ett intressant försök.

Skulle du äta mindre snabbmat om du visste hur långt du var tvungen att gå för att förbränna det du har ätit? Eller lever du helst i ovisshet? Kanske det skulle vara lag på att varje rätt måste redovisa den här typen av siffror? Vad tycker du, berätta gärna hur dina tankegångar går!

I övrigt tänkte vi passa på att önska dig en trevlig helg och dela med oss av veckans recept. Notera att vi inte kan lämna några exakta uppgifter kring hur du långt du måste gå för att förbränna paellan – men en rask promenad är alltid nyttigt oavsett!

Njut och ha en trevlig helg önskar Redaktionen

Veckans recept…

Paella

Piffa upp tillvaron med en klassisk rätt från sydligare breddgrader, en saftig och välsmakande paella. 

Passar perfekt till lunch och middag, eller varför inte göra en extra stor laddning och ta med dig som matlåda under veckan. Se hela receptet här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.