Frukost kan kanske hjälpa dig gå ner i vikt

shutterstock_116161216

Frukost enligt många är dagens viktigaste mål. Det stärker dig och får dig att orka fram till lunch. Nu har forskare upptäckt att ju tidigare på dagen du äter mat desto lättar är det att bli av med de extra kilona.

Vi på Redaktionen misstänker att det självklart handlar om vad du äter till frukost. Såhär resonerade vår husläkare Anders Halvarsson kring frukost när han fick en fråga om övervikt:

Erfarenhetsmässigt är det så för oss nordbor att de som äter en bra frukost i lugn och ro har mindre risk att bli överviktiga. Du bestämmer själv när du går upp på morgonen.

Den nya studien bekräftar till viss del Anders Halvarssons tankegångar gneom att konstatera att de som åt tidigare på dagen gick ner i vikt mer än de som åt senare. I studien ingick 420 överviktiga personer som alla följde ett kostprogram.

Man delade upp deltagarna, några åt tidigare på dagen, andra senare. Totalt pågick försöket i tjugo veckor och resultatet visade alltså att äter du det mesta av ditt dagliga matintag tidigt på dagen har du lättare att bli av med dina extra kilon. Dessutom tydde resultatet på att de som åt lunch innan klockan hade större benägenhet att mumsa i sig frukost!

Som alltid med viktminskning handlar det om ”sunt förnuft.” Det vi stoppar i oss behöver vi göra oss av med och det tål att tänkas efter en och två gånger i de val vi gör i matbutiken. Det är många gånger små enkla förändringar som kan generera små steg mot en viktminskning – allt går oftast att äta, men helst inte alltid. Sedan är det intressant att den här typen av forskning kommer fram för att på så vis belägga påståenden som vi ibland har en aning om, men inte tidigare vetat om de stämmer eller inte, till exempel hur nyttigt frukost faktiskt kan vara.

 

Sedan tidigare kan du läsa om att fullkornsbröd till frukost kan hjälpa dig öka koncentrationenså varför inte testa det på frukostbordet nästa morgon tillsammans med en tallrik bovetegröt!

Bovetegröt

För 1 person

½ dl boveteflingor kokas upp med 1½ dl havremjölk i kastrull på spisen eller i djup tallrik i mikrovågsugn. Rör om och tillsätt lite rapsolja, havregrädde och/eller havremjölk. Smaksätt med äppelmos eller mosade bär. För barn som inte äter berikade vällingar eller grötar tillsätts en halv tesked järnsaft.

Lämplig för veganer, laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker. Man kan givetvis ersätta den vegetarianska mjölken och grädden med traditionella mejeriprodukter.

Källa: Sveriges Radio, Doktorn.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.