Fredagsinspiration: Dator och teve samtidigt ”kolossalt nyttigt” & veckans recept!

shutterstock_111810536

Då var det fredag igen. Favoritämnet ”fredagsmys” kommer upp ibland, vi på Redaktionen bestämde ju oss för att ta tillbaka fredagsmyset från chips, godis och annat onyttigt snask och istället bara satsa på känslan. Men vad är en fredagsmyskänsla egentligen?

Förr satt människor kring elden, idag är den centrala platsen i ett vardagsrum oftast teven. Det ser man om inte annat på att mycket modern planlösning har en tydlig ”känsla” var du ska ställa teven. Samtidigt har  vi smarta telefoner, trådlöst bredband och surfplattor. Frågan är, klarar vi av att hantera detta, är det en generationsfråga och hur du ser på att umgås uppkopplat? Snart ritas dessutom tevelandskapet om i och med att alla SVT’s program blir tillgängliga via datorer och surfplattor. Behöver vi ens en teve imorgon?

Kolossalt nyttigt!

DN har intervjuat Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet. Han säger att forskningen tyder på att framför allt yngre personer har simultankapacitet nog att klara av många intryck på samma gång. Han konstaterar även att ”det alltid varnats för nya medie- och kommunikationsformer”.  Jonas Frykman går så långt att han säger att han ”tror att det är kolossalt nyttigt att hålla på med datorn samtidigt som man tittar på teve”. Han baserar det på att man med en dator eller smartphone måste hålla sig igång, det kräver mental närvaro medan tevetittande bara är något passivt.

Vad tycker du? Och vad innebär fredagsmys i ditt hem? Och vem vinner På spåret? Många frågor som förmodligen har olika svar.

Veckans recept är något av en pärla som du kan trolla fram i köket, missa inte att laga till något av våra recept som du hittar under ”Mat & Vitaminer” på hemsidan. Nu vill vi önska er trevlig helg och…fredagsmys!

Fredagshälsningar,
Redaktionen

Och här följer veckans recept…

Hjortfärslimpa med kantareller och bakat äpple

En ljuvlig söndagsmiddag med hjort och bakat äpple. VIltfärs kan kryddas på olika sätt för att ta fram den friska skogssmaken. 

Rosmarin, enbär och kyndel är passande kryddor. En ansjovis eller två i smeten gör också gott. Testa gärna olika tillbehör som rårörda lingon och syltade tranbär. Se hela receptet 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.