Rädda liv – testa hur långt du har till närmaste hjärtstartare

shutterstock_88695997

Vid plötsligt hjärtstopp gäller det att agera snabbt, får du tag på en hjärtstartare inom 180 sekunder kan du rädda liv. Men hur ska du veta var närmaste hjärtstartare finns?

Det är budskapet Hjärt- lungfonden vill föra fram i en aktuell kampanj där du själv bland annat kan lokalisera var närmaste hjärtstartare finns och lära dig mer om hur du kan skapa ”hjärtsäkra zoner”. Vi har tidigare pratat om hjärtstartare här i bloggen och tycker det här är ett viktigt initiativ. En del av kampanjen är en karta där du kan skriva in en adress, antingen din hemadress, till kontoret eller någon annan plats du besöker regelbundet. På kartan kan du se om du på 180 sekunder skulle ha möjlighet att ta dig till den hjärtstartare som finns närmast dig.

Visa mig hur långt det är till närmaste hjärtstartare >> 

I kampanjen ingår även ”hjärtsäker zon” där man vill få arbetsplatser att bli säkrare genom att skapa en kedja, ”larma 112, påbörja hjärt- och lungräddning och hämta en hjärtstartare”, något som kan rädda liv. Ladda ner instruktion för hjärt- och lungräddning här.

En hjärtsäker zon betyder att:

  • Det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112
  • Det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in
  • All personal vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den
  • Behandling med hjärtstartare kan ske inom tre minuter
  • Hjärtstartaren är registrerad i nationella hjärtstartarregistret

Källa: Hjärt- lungfonden

Vi på Doktorn.com är utbildade i första hjälpen inklusive hjärtstartare och hoppas att fler företag har en bra rutin om olyckan skulle vara framme. Du kan ”hjärtsäkra” din arbetsplats genom att delta i Hjärt-lungfondens utbildning, läs mer här. Filmen nedan kommer från Hjärt- lungfonden och visar vad du ska göra om någon i din närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp. Det är viktig information som bör spridas för att öka kunskapen hos dig och dina anhöriga, släkt, vänner och arbetskamrater!

Vad är en hjärtstartare? En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa. Hjärtstartaren kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen. De är enkla att använda och instruerar av sig själv användaren hur man gör, vissa kan även justera volymen om det är väldigt mycket oväsen på platsen där personen som drabbats finns. Det finns många olika modeller på marknaden men de har så gott som samma funktioner och ser likadana ut. Du kan inte använda hjärtstartaren på en person som inte drabbats av hjärtstopp – då protesterar maskinen.

Om du har en hjärtstartare är det viktigt att vara medveten om att du som privatperson inte har något medicinskt eller juridiskt ansvar. Däremot ska du se till att utrustningen fungerar samt att den går att använda. Det finns tydliga instruktioner om detta i anknytning till hjärtstartaren. Har du en hjärtstartare på din arbetsplats/organisation/privat? Registrera din hjärtstartare gratis här!

Mer läsning:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.