Fredagsinspiration: Träna tillsammans med en rockikon

jerry

För ett par månader sedan ringde Redaktionen upp rockikonen Jerry Williams och intervjuade honom i nummer fyra av Tidningen DOKTORN.

Jerry Williams är just nu aktuell på Cirkus i Stockholm med sin The Farewell Show och ger samtidigt ut boken ”Det är aldrig för sent att träna”. En bok som han har skrivit tillsammans med kamraten Ulf Bengtsson och som samlar såväl recept som anekdoter och såklart träningsövningar. I det här inlägget hittar du några av övningarna och vill du läsa hela intervjun går det bra att göra det här.

Här är några tips som Jerry delade med sig till er, våra läsare och oss på Redaktionen.

Träningstips

  1. Ta tag i din träning, bara gör det!
  2. Träna med en vän, det kan vara både utmanande och underhållande
  3. Utgå från dina egna förutsättningar och mål
  4. Gör träningen seriös och boka inte in något annat istället för träningen
  5. Träna inte vid 57 år som du gjorde när du var 27 år
  6. Variera. Styrketräning, vardagsmotion, motionsträning – då blir det roligare
  7. Var mycket disciplinerad i början så går det lättare sen
  8. Har du väl tappat formen ge inte upp, den går att få tillbaka

Vi håller med Jerry Williams om att det aldrig är för sent att börja träna – så varför inte slå ett slag för träningen den här helgen oavsett vilken typ av träning.Promenad i solen, en halvtimme på löpbandet eller ett träningspass i grupp. Håll Sverige i rörelse säger vi och passar på att önska trevlig helg! //Redaktionen

Missa inte veckans recept – hemmagjord pizza som passar perfekt efter ett svettigt träningspass när man behöver ny energi i kroppen.

Ur Tidningen DOKTORN

Det är aldrig för sent att träna

För att själva hålla formen bestämde sig vännerna Jerry Williams och Ulf Bengtsson att helt sonika skriva en bok. ”Det är aldrig för sent att träna” (Nordstedts) har nyligen kommit ut och är en riktigt fräck träningsbok.

Boken blandar en mängd olika övningar, allt från hur du tränar med en golvlampa på ett hotellrum till traditionell styrketräning. Det blir även möten med olika träningsintresserade personer i Kalifornien dit Jerry William och Ulf Bengtsson åkte för att få inspiration och komma igång. Övningarna vi har tagit med kommer från den nu välkända typen av träning som kallas ”core”. Här gör man övningar som aktiverar flera stora muskelgrupper, vilket påverkar hållningen positivt och skyddar mot belastningsskador. Utför övningarna försiktigt i början, gärna med instruktör.

 ballerinaboll

 Jerrys ballerinabolltrick 

Kolla bilderna, en graciösare syn är svår att hitta i en träningsbok! Ta en stor boll och lägg dig över den på mage. Börja med stöd i golvet av vänster hand och höger fot. Lyft höger hand och vänster fot så högt du kan. Växla hand och fot och gör samma lyft igen.

Du tränar balans och koordination, samtidigt som du tränar ländryggsmuskulaturen och sätesmuskulaturen. Vid rätt utförande är det en vacker övning. Gör tre set och max antal repetitioner så länge balansen håller, det löser sig automatiskt – till slut ramlar du helt enkelt av bollen.

medicinboll1medicinboll2medicinboll3

Ulfs och Jerrys medicinbollspecial  

Lägg dig på rygg, fullt utsträckt, och greppa en medicinboll med relativt lätt vikt, bakom huvudet. Gör en situp, samtidigt som du håller fast bollen som följer med på situpens uppväg. Med pendel och armkraft kastar du bollen till din träningspartner på uppvägen och fullföljer din situp till det högsta. På nervägen kastar partnern bollen tillbaka till dig och du tar tillbaka den till startläget rak kropp med armarna utsträckta bakom huvudet och medicinbollen i händerna. Gör sedan om hela övningen med så många repetitioner du klarar. Du tränar koordination och styrka i överkroppen med belastning på bukmuskulaturen.

ulf

Ulfs kuddcrunch

Ta en halvkudde eller boll, det finns på de flesta gym. Lägg dig med svanken på kudden. Sträck ut bakåt så kroppen följer kuddens form. Lyft fri höften som ett juck och direkt därefter gör du en crunch, en situp-liknande rörelse så att överkroppen når högsta möjliga läge. Sänk därefter höften och överkroppen nedåt till vilande. Upprepa maximalt antal gånger. Tänk på att rörelsen ska ske kontrollerat i två steg, både på uppvägen och nervägen. Blunda och koncentrera dig så att du får in de två momenten rätt.

Rörelserna tränar hela bukmuskulaturen, du kommer åt den nedre regionen av buken och de inre lagren av bukmuskulaturen. Gör 2–3 set med max antal repetitioner vid varje träningstillfälle.

Veckans recept!

Hemmagjord pizza

Pizza har blivit något av en nationalrätt i Sverige och varje liten ort med självaktning har minst en pizzeria. Men det kan vara minst lika gott att göra pizza hemma.

Givetvis kan du själv bestämma vad du vill ha på din hemmagjorda pizza, det här är ett grundrecept. Vill du så kan du även göra pizzorna i andra storlekar än normalt, minipizzor är perfekt att ha med sig om man är på utflykt. Hurvida hemmagjord pizza är nyttigare eller inte låter vi vara osagt – kan hänga ihop med vad du väljer att lägga på den! Se hela receptet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.