Att se någon som behöver någon

shutterstock_83416183

Just nu går en serie från Australien på teve, ”The Slap”. Den handlar om en familj vars vänner och släkt samlas för att mannen fyller fyrtio år. Under firandet så slår en släkting till ett av barnen som närvarar på festen, något som alla festdeltagarna blir vittnen till och som sedan blir upphov till konflikter. Ett intressant och tänkvärt drama tycker vi på Redaktionen – framför allt eftersom det ställer en fråga på sin spets, vad gör vuxenvärlden när du ser att ett barn far illa?

Den har skildrats i åtskilliga filmer, kortfilmer och böcker, den där blicken mellan vuxna när man vet att någonting pågår ”under ytan”. Tyvärr har samma scenario också skildrats i dokumentärer som har blivit uppmärksammade de senaste åren. Raden av barn och ungdomar som kommit fram och berättat sin historia blir längre och längre och som vuxen frågar man sig om verkligen ingen kunde se det som hände.

Svaret är självklart. Visst kunde omgivningen i de allra flesta fall se att något var fel – frågan är bara vad man väljer att göra åt det. Skola, barnomsorg, socialtjänst kan alla i många fall ställas mot väggen för sin brist på handling men det kan tyvärr även familj, släkt och vänner.

Har du vågat fråga vad som är fel?

För många barn och ungdomar berättar att inte bara myndigheterna vände dem ryggen utan även de som skulle stå dem närmast. Tänk efter, har du i samband med något firande, någon högtid eller vid ett annat tillfälle sett något som ”inte har känts rätt i magen”? Känner du något barn eller någon ungdom som plötsligt ändrat beteende? Har du stannat upp och vågat fråga vad som är fel?

Barn och ungdomar behöver vuxenvärlden, de behöver någon som vågar stå upp för dem. Därför är det så viktigt att vi hjälper till så gott vi kan om vi ser att någon far illa. Det är inte ovanligt att man känner sig obekväm att ”säga till” eftersom det betyder att en relation med en annan vuxen påverkas, inte alltid positivt. Däremot kan det vara så att det du gör idag är ett hjältedåd för det barn eller den ungdom som har råkat illa ut eller mår dåligt.

Så, vi råder alla i samhället att agera – för i många fall är skyddsglasögonen som man annars refererar till redan av. Alla har sett att något är fel, ingen gör något. För att samhället ska fungera måste alla börja någonstans och att ta ansvar är att agera, något som är en mycket bra början.

Om du själv behöver någon att prata med listar vi ett antal kontaktuppgifter nedan.

Nationella hjälplinjen, 020-22 00 60
Öppet Måndag – Söndag 13.00 – 22.00
hjalplinjen.se

Jourhavande Medmänniska, 08-702 16 80
Öppet varje natt 21.00-06.00
jourhavande-medmanniska.com

Röda Korset, 0771-900 800
Öppet alla dagar 14.00-18.00
redcross.se

Jourhavande Präst, 112
Öppet varje natt 23.00-06.00
Svenska kyrkan

Föräldrartelefonen, 020-85 20 00
Öppet Måndag – Fredag 10.00-15.00
Svenska för psykisk hälsa

Jourhavande Kompis, 020-222 444
Öppet Måndag – Fredag 18-22, Lördag – Söndag 14.00-18.00
Ungdomar.se

BRIS för dig upp till 18 år, 116 111
Öppet Måndag – Fredag 15.00-21.00, Lördag – Söndag 15.00-18.00
BRIS för dig upp till 18 år

BRIS Vuxentelefon, 077-150 50 50
Öppet Måndag – Fredag 10.00-13.00
BRIS Vuxentelefon

RFSL Brottsofferjour, 020-34 13 16
RFSL Brottsofferjour

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
Öppet dygnet runt
Kvinnofridslinjen

Rädda Barnens Föräldratelefon/Föräldramejlen, 020-786 786
Öppettider:
mån: 15-20
tis-fre: 18-21
lör-sön: 13-16
Rädda Barnens Föräldratelefon/Föräldramejlen (här hittar du mejlfunktionen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.