Tobaksbolagen struntar i rådande lagar och raggar unga på Internet

shutterstock_107287529

Tobakslagen tillåter endast marknadsföring av tobak på försäljningsställen och den får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk.

Så står det i lagen, men enligt A Non Smoking Generation har man genom granskning sett att verkligheten faktiskt ser annorlunda ut…

A Non Smoking Generation har granskat tre av de största sociala nätverken, Facebook, Twitter och Youtube och använt sig av ett begränsat antal sökord under en kortare period. De har då sett att tobaksbolagen bryter mot tobakslagen, att marknadsföring förekommer och att tillsynen inte fungerar.

Det är inte bara utländska företag som syns utan även svenska tobaksbolag som kommunicerar till potentiella och nuvarande kunder genom produktlansering, reklam och imageskapande bilder och filmer – på sidor och konton som helt saknar åldersreglering.

Resultatet från kartläggningen visar att barn och unga dagligen riskeras att utsätta sig för marknadsföring av tobaksprodukter i de sociala kanaler där 91 procent av 12-20 åringar vistas. A Non Smoking Generation vill att granskningen måste bli bättre och föreslår att man ska införa neutrala paket. De menar menar att om man tar bort tobaksbolagens möjlighet att kunna marknadsföra sig genom produktdesign så minskar deras effekt av deras varumärkesbyggande arbete och synlighet även på nätet.

Australien införde nu den första december neutrala standardiserade paket. Då har vi i Sverige möjlighet att se vad det resultatet ger. Visserligen tror jag personligen, att när man begränsar ett företags möjlighet till marknadsföring, att det leder till att man hittar nya och effektiva vägar med sin marknadsföring. Jag tycker visserligen att förslaget är bra, men så länge det finns brukare kommer reklam alltid att finnas så länge det finns konkurrens. Jag anser att man måste arbeta ännu hårdare med informationsinsatser och bättre hjälp i vården samt ännu bättre granskning av tobaksbolagens marknadsföring. Det ska kännas hårt ekonomiskt – med höga vitesbelopp om man bryter mot befintliga regelverk.

/ Daniel, webbredaktör

Läs mer:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.