Fredagsinspiration: Handla smart, vinn böcker & trattkantarellsoppa

Så var det fredag igen. Härligt! Vi tänkte passa på att tipsa om hur du kan tänka när du besöker en matbutik, ge dig möjlighet att vinna någon av våra böcker som vi tävlar ut samt bjuder på ett recept på en riktigt god trattkantarellsoppa.

Du känner säkert igen känslan av att komma hem med varor du inte alls hade t änkt dig att handla. Så kallade ”akutköp” är inte ovanliga och resultatet kan ändå bli att du undrar ”vad sjutton ska jag ha till middag”. Därför har vi samlat några tankar om hur du skulle kunna underlätta för dig själv när du handlar mat.

Inköpslistan

Använd en inköpslista, på så vis kan du dels undvika akutköp och dels få en kontroll på vad det är du faktiskt har i kylen och skåpen hemma. Dessutom kan du noga i lugn och ro hemma välja att laga mat som är både nyttig och god utan att hamna i ”akutköpsfällan”. Det här kan du göra på kvällen, använd de oändliga källor som finns, kokböcker ,webbsidor och appar för att hitta recept som du gillar. Det finns ingen ursäkt idag att säga att det inte finns goda och bra recept.

Försök undvik akutköp.

Handla aldrig hungrig

Tänk igenom när du ska ”storhandla” eller ”planeringshandla”. Att göra det minskar risken för att magen kurrar och lockar till onyttiga akutköp När du väl är och handlar utgå från att få med dig varor som ingår i Matcirkeln som du ser nedan. Du kan läsa mer om matcirkeln på Livsmedelsverkets hemsida. Men vi behöver inte vara regelryttare – du får ändra i ditt recept eller din planering. Det kan ju både saknas varor eller vara så att det du har tänkt köpa inte ser fräscht ut. Ibland har även affärerna receptbanker och använd dessa för att hitta något gott om det inte blir som du tänkte först!

Försök undvik akutköpen för det är dessa som åker ner i matkorgen och ger oss både dåligt samvete och onyttiga inköp. Med en välplanerad inköpslista kan du dessutom toppa med någon liten bonus då och då om du själv vill – men det bästa är att redan hemma tänka att ”den här dagen ska vi mysa och då behöver jag lite av det här…” istället för att i affären stå och bli sugen på allt möjligt och komma hem med betydligt mer än du behövde.

Lycka till i mataffären och dela gärna med dig av egna tips på hur du bäst handlar i matbutikerna för att det ska kännas genomtänkt, planerat och vällagat!

Tävlingen

Med en månad kvar till julafton passar vi på att tävla ut några. För att vara med och tävla behöver du svara på frågan och mejla oss vilken bok du vill vinna och varför du vill vinna just den boken!

Fråga: Vilken svensk kändis kommer vara på omslaget till nästa nummer av Tidningen DOKTORN?

Ledtrådar:

  1. Har haft en lång karriär och slog igenom på 60-talet, är en känd underhållare som använder ett artistnamn.
  2. Har haft en rad kända hits genom åren, bland annat en egen version av Monica Törnells ”Vintersaga”.
  3. Har varit på ett frimärke och bor i Täby i Stockholm.
  4. Är aktuell i en ny show som har premiär i januari nästa år.

Skicka in vem du tror personen på omslaget är, vilken bok du vill vinna och motivering varför du vill vinna just den boken. Skicka ditt bidrag till fraga@doktorn.com märk mejlet ”Böcker” eller skicka in ett vykort/brev till DOKTORN.com, Isafjordsgatan 30C, 164 40, KISTA Märk kortet/kuvertet ”Böcker”.

Böckerna som du kan vinna är

  • Anna Hallén – LCHF för kvinnor
  • Karin Björkegren – Yoga för kvinnor
  • Dolph Lundgren – Fit forever
  • Charlotte Perrelli – Kickstart, i form på fyra veckor *
  • Shirin Djavidi – Träna dig 10 år yngre*
  • Börje Salming – Vilt med salming

Tävlingen är öppen tills vi känner att vi fått in många bra svar och då meddelar vi vinnaren personligen samt i bloggen – så skicka in ditt bidrag så snart som möjlig!

Böckerna är riktigt fina, såväl bilder som texter. Och det finns något för alla, både träningsböcker och matlagningsböcker, så välj din favorit och var med och tävla. Med det sagt, dags för veckans recept och att önska er en riktigt trevlig helg!

Hälsningar,
Redaktionen

*på dessa böcker finns en diskret markering ”Recensionsexemplar” 

Trattkantarellsoppa med äpple och salvia

Om det är någon svamp som är lätt att hitta i skogen så är det just trattisen. Den tål att smaksättas och trivs fint med äpple och salvia.

Det gör även karljohan och andra soppar. Spara gärna lit eav den stekta svampen som garnityr i soppan. Läs hela receptet här på DOKTORN.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.