Fotoberättelse om samhällsideal, tvångsvård och längtan

© Jacquline Hellman

Jacqueline Hellman och Cizzi träffades första gången på högstadiet där de blev nära vänner, men i samband med deras gymnasiestart så lades Cizzi in på BUP för att komma till ro med sig själv.

Nu sju år senare är hon fortfarande sjuk och har passerat ett par olika psykiatrimottagningar och behandlingshem för sina självskador och ätstörningar.

Förra sommaren visade Jaqueline upp sina dokumenterade bilder från sin väns kamp genom sjukdomen på Fotografiska i Stockholm. Nu får ni som ska till/ bor i Helsingborg chansen att se denna utställning som skildrar den svåra och allt ökande samhällsproblematiken med unga som mår dåligt idag. Det är en kontrast mot de skönhetsideal och samhällsnormer som vi stöter på varje dag. En berättelse om samhällsideal, tvångsvård och längtan.

Bilderna går under projektet ”Från Andra Sidan Längtan” är en närgången skildring kring livet med självskadebeteende och ätstörningar där Cizzi bidrar med text till Jacqulines bilder.

Jag började fotografera med förhoppningen att jag skulle kunna rädda Cizzi. Jag tänkte att mitt hårda arbete genast skulle få en stärkande effekt och att jag skulle hjälpa både Cizzi och alla andra som mår dåligt.

Cizzi är än idag inte frisk, men är på bättringsvägen. Hon hoppas att fotoprojektet kan hjälpa andra genom att uppmärksamma psykisk ohälsa och uppmana om mer resurser till den psykiatriska vården.

Utställningen visas den 9 november – 2 december 2012.
Den 8 november är det vernissage kl 18:00 i Dunkers Kulturhus.

Hoppas att ni har möjlighet att gå och se denna utställning!

Läs gärna vår artikel om Jacquline och Cizzis tidigare utställning på Fotografiska då Anders, vår redaktionschef var och såg den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.