Yoga i skolan – religiös handling eller positivt för barnens välbefinnande?

Östermalmsskolan i Stockholm startade i år igång ett pilotprojekt där man utbildade pedagogerna i yoga så att de skulle kunna köra kortare pass med eleverna ett par minuter varje dag. Dock fanns det invändningar från en privatperson att det kunde vara en religiös handling.

Östermalmsskolan var först ut i länet för att integrera barnyoga i den vanliga skolundervisningen. De hade sett att internationell forskning visat på att yoga har positiv effekt inte bara på vuxna utan även på barn. I och med att skolan var först ut med denna nyhet så uppmärksammande nyhetssändningen ABC detta och visade ett rörligt inslag på elever som bland annat satt i meditationsställning och sa orden ”aum”.

En privatperson som såg programmet reagerade starkt på detta inslag och skickade in en anmälan till skolinspektionen, att yoga i skolan borde förbjudas – eftersom att skolan ska vara fri från religiösa inslag. Anmälaren pekade nämligen på att ljudet ”aum” är djupt förknippat med hinduismen och representerar den religiösa treenigheten.

Nu har Skolinspektionen tagit ställning i ärendet och beslutat att för dessa barn har yogaundervisningen varit fokuserat på hälsa och välbefinnande, utan några inslag av så kallad ”bekynnelsekaraktär” och fann därmed att ärendet är avslutat.

Vad anser ni om att man inför yoga i skolan?

Är det ett religiöst hummande och intåg i hinduismen eller är det en avslappningsövning som ger bättre stämning i klassrummen med bättre presterande elever? Kommentera gärna vad du tycker här nedan! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.